Ok Λευτέρη ολοκλήρωσε τα σχέδια και όταν όταν είσαι έτοιμος πρίν τα χρησιμοποιήσεις, μπορώ εάν θέλεις να βοηθήσω με σχόλια ή και τυχόν διορθώσεις που ενδεχομένως μπορούν να γίνουν. Εάν θέλεις και πιό πρίν από εμένα κανένα πρόβλημα.
Όσον αφορά στο πάχος της καρίνας αυτό εξαρτάται κυρίως από την κλίμακα του μοντέλου. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουμε τί πάχος έχει η παραγματική καρίνα. Θεωρώντας λοιπόν οτι μία καρίνα ενός σκάφους τέτοιου μεγέθους θα έχει πάχος περίπου 12 με 15 εκ., σε κλίμακα 1:30 μπορεί να χρησιμοποιήσεις ξύλο ή κόντρα πλακέ (προσοχή για καλύτερη ποιότητα μόνο μοντελιστικό), πάχους από 4 ώς 5 χιλιοστά αντίστοιχα.
Για το ύψος του ποδοστάματος της πρύμνης δεν μπορώ να σε βοηθήσω, εγώ θα το έπαιρνα κατά αναλογία από το πραγματικό Κυρήνεια ΙΙ. Το Κυρήνεια Ελευθερία, μία και που το ανέφερες, δεν είχε φτιαχθεί με την αρχαία μέθοδο, αλλά με τη σύγχρονη διότι με την κατασκευή του αποσκοπούσαν να ερευνήσουν την πλεύση και όχι την κατασκευή.
Η κατασκευή του κ. Μάρα δεν απέχει από την πραγματικότητα αλλά σίγουρα ούτε και οι άλλες κατασκευές. Προσωπικά θα πρότεινα την εμφάνιση του Κερύνεια που κατασκεύασε ο Ισπανός συνάδελφος Jose Joaquin Heres Garcia ως μία κατασκευή περισσότερο αληθοφανής. Ο τρόπος (μέθοδος) κατακευής του όμως είναι πέρα για πέρα μοντελιστικός και δεν θα τον πρότεινα.
http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=207&Itemid=107Η χρήση της "γέφυρας" αυτής, θα έπρεπε να είναι μία ποιό απλή και πρόχειρη κατασκευή αλλά προπάντων με τη δυνατότητα να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα έτσι ώστε να μπορεί να φορτώνεται και να εκφορτώνεται με ευκολία το σκάφος με εμπορεύματα.