Προσέγγιση σ΄ένα θρύλο - Γολέτα «Τερψιχόρη»
Πριν από δύο χρόνια, οι αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι ναυτομοντελιστές μέλη του naftotopos.gr, Γιώργος Μπουζούνης και DenisGaille, αποφάσισαν την κατασκευή ενός μοντέλου ιστορικού σκάφους, την γολέτα «Τερψιχόρη» των αφών Τομπάζη, ένα από εκείνα που έδρασαν κατά τον Ναυτικό Αγώνα του 1821.
Αντιμετωπίζοντας το θέμα με σοβαρότητα και θέλοντας να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τον θρύλο, ξεκίνησαν μία εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη ιστορικών στοιχείων, με αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια το naftotopos.gr
Ημερολόγια 2021
Ο naftotopos όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, δημιούργησε και μοιράζεται με τους φίλους του, το ετήσιο ημερολόγιο όπου σημειώνονται και οι επίσημες αργίες. Οι φωτογραφίες που το πλαισιώνουν, προέρχονται από το φωτογραφικό μας αρχείο.
Το ημερολόγιό μας έχει τη μορφή του επιτραπέζιου ή και κρεμαστού. Η επιλογή είναι δική σας!
Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!
Τσερνίκι με ιστιοφορία «Πέννα»
Μικρό έως και μεσαίο εμπορικό σκάφος, το οποίο το συναντάμε συχνότερα στα ανατολικά κυρίως παράλια του Αγαίου. Αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά του εμπορίου της εποχής και συγκερκιμένα ανάμεσα στα νησιά Μυτιλλήνη, Σάμο, Χίο, αλλά και Κωνσταντινούπολη, Αϊβαλή Σμύρνη κλπ
Κατασκευαστής / Shipbuilder : Ελευθέριος Δαμουράκης
"Μπελούδες" όπως μπελάδες (Συμπεριλαμβάνεται επικαιροποιημένη αναφορά)
Πάει καιρός που στο βιβλίο του Κοτσοβίλλη «Περί εξαρτισμού των πλοίων» διάβασα για την ιστιοφορία που επιγράφεται ως Μπελού ή Σακκουλέβα και δίδεται περιγραφικά η εικόνα, όπου ένα σκάφος φέρει ιστιοφορία σακκολέφης (ιστίο) και φλόκο, αλλά με διαφορές. Δηλαδή, το «μεγάλο πανί της Μπελούς» δεν μοιάζει με το συνηθισμένο πανί σακκολέβας, αλλά είναι μεγαλύτερο και φθάνει μέχρι το κοράκι της πλώρης. Επιπλέον η ιστιοφορία της Μπελούς δεν έχει σταύρωση και φέρει μία «μετζάνα» αλλά όχι επάνω σε ιστό. Όπως γράφει, αυτό το τριγωνικό σε σχήμα πανί, «τοποθετείται» στην τσούντα της αντένας. «Τοποθετείται»… όχι και τόσο συνηθισμένη λέξη για ναυτικό κείμενο.
Βαρκαλάς, με ιστιοφορία μπούμας και μηχανή
Το μοντέλο που παρουσιάζεται, αναφέρεται σε ένα υπαρκτό καίκι τύπου (Βαρκαλάς) Αγ Γεώργιος Ν.Β.299 - Πατρίδα Ζαγορά, των αφών Γκαγκάκη. Είναι το χρονικό της τελευταίας περιόδου μιας ένδοξης ναυτιλίας του τόπου, η οποία ξεκινά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (με μαρτυρία του 1639) και φθάνει να ολοκληρώνεται κοντά στο 1962. Η ιστιοφορία του καϊκιού περιορίζεται σε μία βοηθητική μπούμα, ενώ ως κύριο μέσο πρόωσης φέρει μηχανή.
Κατασκευαστής / Shipbuilder : Γιώργος Μπουζούνης