Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης

MaritimeTraditionMuseum smΤο μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ιδρύθηκε το 1992, από μία ομάδα ανθρώπων της ναυτιλίας, νησιώτες, εραστών της θάλασσας και λάτρεις της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Στόχος ήταν και είναι η συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων.

Από τους βασικούς ιδρυτές του Μουσείου ήταν μία σειρά από ιστορικές ναυτικές οικογένειες όπως αυτή των Αδελφών Τυπάλδου και της οικογένειας Ποταμιάνου ενώ ο βασικός εμπνευστής της ιδέας ίδρυσης του Μουσείου αλλά και της υλοποίησης και συντήρησής του είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Μελετών & Έρευνας (INMER), ένας αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας με 30ετή παρουσία στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία και συντηρείται και αναπτύσσεται με πόρους που προσφέρουν ευγενικά τα μέλη του Δ.Σ. του, το ΙΝΜΕR και οι Χορηγοί του. Μετά τους σεισμούς στου 1999 στην Αθήνα και την καταστροφή των ιδιόκτητων χώρων του, φολξενείται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά στην Πέτρινη Αποθήκη του, στις μόνιμες δεξαμενές Βασιλειάδη, Πύλη Ε2, στον λιμένα του Πειραιά.

Το κτήριο της Πέτρινης Αποθήκης είναι ένα από τα ιστορικά, αν όχι το ιστορικότερο, κτήριο του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας καθώς στους τοίχους του αποτυπώνονται οι σελίδες της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας της παγκόσμιας ναυτιλιακής κυριαρχίας.

Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του παλαιού και εγκαταλελειμμένου «βιομηχανικού κτηρίου» σε πρότυπο πολιτιστικό χώρο, στο κέντρο του Πειραιά, από το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης σχολιάζεται με τα θετικότερα λόγια από το σύνολο του Τύπου, των Αρχών αλλά και από τον επιστημονικό κόσμο. Ο πλούτος των εκθεμάτων σε συνδυασμό με την «ατμόσφαιρα» της Πέτρινης Αποθήκης, στον προβλήτα του παλαιού εμπορικού λιμένα του Πειραιά, δίπλα στην θάλασσα, δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση του ταξιδιώτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.

Όσο αφορά στο εσωτερικό της Πέτρινης Αποθήκης, χωρίζεται σε 6 θεματικές – ιστορικές ενότητες, σε χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 1.000 περίπου καθούμενων επισκεπτών, αποθήκες και χώρους υγιεινής. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι – χωρίσματα έχουν κατασκευαστεί κατ’ υπόδειξη αρχιτεκτονικής μελέτης και ειδικής μουσειακής διακόσμησης ενώ γνωστός σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει με φωτισμούς, μουσική υπόκρουση και video wall πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα «μουσειακή ατμόσφαιρα».

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού για οργανωμένες ομάδες ατόμων (σχολεία, φορείς κ.ο.κ.). Σημειώνεται πως ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου είναι ελεύθερα επισκέψιμος κατά την διάρκεια των συχνών events που διοργανώνονται (εκθέσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ο.κ.).

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το site του μουσείου: www.maritime-museum.gr, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα από το naftotopos.gr για την παρουσίαση εδώ.

Διεύθυνση Γραφείων
MΕΓΑΡΟ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
Ακτή Τζελέπη 4, Πειραιάς, T.K. 18531
ΤΗΛ.: 210/4284270
FAX.: 210/4284276

Διεύθυνση Έκθεσης
ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
Μόνιμες Δεξαμενές Βασιλειάδη του ΟΛΠ, Πύλη Ε2