Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται οτην είσοδο του ιστορικού φρουρίου «Φιρκάς» στα Χανιά, το οποίο κατασκευάσθηκε επί Ενετοκρατίας (1204-1669). Ιδρύθηκε το 1973. Σκοπό έχει την προβολή της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης καθώς και την καλλιέργεια της αγάπης προς το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Είναι το δεύτερο Ναυτικό Μουσείο στην Ελλάδα τόσο από πλευράς παλαιότητας όσο και δυναμικού. Περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα, όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον Βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κτλ. Κατανεμημένα σε ενότητες, καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από την εποχή του χαλκού μέχρι τη σημερινή. Πέραν αυτού υπάρχει έκθεση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ειδικότερα του Βυθού με μια πλούσια συλλογή οοτράκων από διάφορα μέρη του κόσμου.


Σήμερα η έκθεση παρουσιάζει τις ολέθριες συνέπειες από την αλόγιστη εκμετάλλευση του θαλασσίου περιβάλλοντος από τον άνθρωπο και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Στο μουσείο λειτουργούν και σχετικά μουσειακά προγράμματα. Σήμερα μετά από 3.500 χρόνια ένα πλοίο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού αναπλέει το αρχιπέλαγος. Ένα μεγάλο όραμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε με την ανακατασκευή του μινωικού πλοίου (15ος αιώνας π.Χ.). Αποτελεί το κύριο έκθεμα μιας μόνιμης έκθεσης αρχαίας ναυπηγικής η οποία λειτουργεί σε ένα από τα ενετικά νεώρια οτο παλιό λιμάνι των Χανίων, το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο για τον σκοπό αυτό.

Στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σκοπός τους είναι να διδάξουν, ενθαρρύνοντας τη φαντασία, την ευαισθησία και τον προβληματισμό των παιδιών με έμφαση τόσο οτην ατομική συμμετοχή όσο και στην ομαδική εργασία.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης έχει θέσει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής και συγχρόνως τη ριζική κτιριακή αποκατάσταση του νεωρίου οτο οποίο στεγάζεται και το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ναυτικό Μουοείο Κρήτης, Ακτή Κουντουριώτη,
73131 Χανιά Τηλ.: 28210 91875,
Fax: 28210 74484
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ,
Website:http://www.mar-mus-crete.gr/