Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Κατασκευή πλαστικής λεκάνης

Η τεχνική αυτή αφορά στη δημιουργία μικρών πλαστικών λεκανών, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη για παραγάδια.

Αρχικά, για την κατασκευή μας  προμηθευόμαστε από κάποιο μοντελιστικό κατάστημα ένα φύλλο πολυστερίνης πάχους 0,75mm περιπου (διατίθονται σε διάφορα πάχη) και κάποιο κομμάτι ξύλο (μπάλσα κατα προτίμηση για ευκολότερη και ταχύτερη διαμόρφωση), κατάλληλων  διαστάσεων για να κατασκευάσουμε το σχήμα που θέλουμε να αποτυπώσουμε επάνω στην πολυστερίνη.

alt

Στη συνέχεια σε ένα φύλλο "κόντρα-πλακέ" ανοίγουμε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από την διάμετρο της λεκάνης.

alt

Ως επόμενο βήμα, τοποθετούμε το φύλλο πολυστερίνης επάνω στο ξύλο και για να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα κατά την στάδιο του πρεσαρισματος, το κολλάμε με μία κόλλα στιγμής. Ως μία εναλλακτική λύση, μπορούμε να κάνουμε χρήση μεταλλικών συνδετήρων.

alt

Ακολούθως, τοποθετούμε την κατασκευή μας στον φούρνο της κουζίνας και το αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι η πολυστερίνη να αρχίσει να "κρεμάει" μέσα στην τρύπα. Σε αυτό το σημείο το βγάζουμε από το φούρνο και γρήγορα πρεσάρομαι μέσα στην τρύπα το καλούπι κρατώντας το μέχρι να κρυώσει η πολυστερίνη.

alt
alt

Τέλος, βγάζουμε το καλούπι, ξεκολλάμε την πολυστερίνη από το κόντρα-πλακέ και τριμάρουμε περιμετρικά αφήνοντας 1 - 1,5mm για να αναπαραστήσουμε το χείλος της λεκάνης.

Καλή επιτυχία.

alt
alt