Άρθρα

Τα καϊκέλια της Λέσβου

TheophilosΛάτρης της Ναυτικής Παράδοσης, και έχοντας ζήσει ανέμελα παιδικά χρόνια στη γή των γονιών μου, βρέθηκα κι εγώ να ταξιδεύω μέσα από τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας Lesvosoldies.
Εντυπωσιάσθηκα. Χάνεσαι στην περιπλάνηση των εικόνων μιας άλλης εποχής...
Η κάθε φωτογραφία ένα δαδί, προσάναμμα της νοσταλγίας, της φωτιάς των συναισθημάτων, να ζεσταίνει έστω για λίγο, τις ταραγμένες μας ψυχές.
Εικόνες άψυχες και μαζί ζεστές, μακρινές αλλά και πολύ οικίες.
Η ζωή συνεχίζει, ο τόπος παραμένει και οι εικόνες, απόδειξη της διαχείρισης του παρελθόντος προς σύγκριση με το όποιο σημερινό κέρδος.
Δεν θα μάθουμε ποτέ τις πραγματικές σκέψεις και την διάθεση των φωτογράφων της Μυτιλήνης την στιγμή του κάθε «κλίκ»... Νομίζω όμως ότι πέρα από την αγάπη τους για αυτόν τον τόπο, προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι μπορούσαν... Να μεταφέρουν σε κάθε νεότερο, όλα εκείνα τα ερεθίσματα των αισθήσεων που μπορεί κάθε φωτογραφία και ο νους να ξαναπλάσουν, σαν να γνώριζαν ότι τίποτε μετά από εκείνο το «κλίκ» δεν θα ήταν ομορφότερο ή και καλύτερο...
Ελάτε να δούμε μαζί ό,τι μας μεταφέρεται μέσα από τις φωτογραφίες και αφορά πλοία, τα «καϊκέλια» του Θεόφιλου, την Ναυτική Παράδοση του νησιού.

Ευχαριστώ

Θανάσης Γιαννίκος

Καϊκέλια= Μικρά καΐκια στην τοπική διάλεκτο

Δείτε φωτογραφίες και σχόλια στις παρακάτω δύο ενότητες

Ενότητα 1 Ενότητα 2