Άρθρα - Δημοσιεύματα

Προσέγγιση σ΄ένα θρύλο - Γολέτα «Τερψιχόρη»

Γολέτα «Τερψιχόρη»

Πριν από δύο χρόνια, οι αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι ναυτομοντελιστές μέλη του naftotopos.gr, Γιώργος Μπουζούνης και DenisGaille, αποφάσισαν την κατασκευή ενός μοντέλου ιστορικού σκάφους, την γολέτα «Τερψιχόρη» των αφών Τομπάζη, ένα από εκείνα που έδρασαν κατά τον Ναυτικό Αγώνα του 1821.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα με σοβαρότητα και θέλοντας να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τον θρύλο, ξεκίνησαν μία εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη ιστορικών στοιχείων, με αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια το naftotopos.gr

Η σημασία της «ναυπήγησης» ενός προηγμένου σκάφους για τα δεδομένα της εποχής και για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, οδήγησε την αναζήτηση σε πολύπλευρες μορφές τεκμηρίωσης. Πολύτιμα στοιχεία ευγενικά παραχωρήθηκαν από το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, κατόπιν αρκετών διαδοχικών επισκέψεων. Δεν έλειψαν από την έρευνα, βιογραφία χαρακτήρων, ιστορικά δρώμενα άλλων χωρών, πρακτικές ξένων ναυπηγικών κέντρων, ανάλυση κατασκευαστικών στοιχείων όπως εξάρτισης κι εξοπλισμού, αλλά και η αντιμετώπιση παραδοξότητας, μυστηρίου και διλημμάτων.

Η αναγραφή του ονόματος Τομπάζη, στα σχέδια της γολέτας “H.M.S Musquidobit” πρώην Αμερικάνικης “Lynx”, έδειξε στην έρευνα μία κατεύθυνση που επρόκειτο στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί από την εξέταση σχετικών στοιχείων και συλλογιστικών συμπερασμάτων.

Με βάση τα ευρήματα, αποφασίσθηκε τελικά η κατασκευή δύο μοντέλων στην ίδια κλίμακα, αλλά με διαφορετική τεχνική και οπτική. Το πρώτο να αναπαριστά το σκάφος όπως εμφανίζεται σε υπάρχουσες γκραβούρες και πίνακες της εποχής, ενώ το δεύτερο να επιχειρεί την προσέγγιση της κατασκευαστικής δομής του σκάφους (ναυπηγικό μοντέλο).

Εφέτος, ενόψει και της επετείου συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία, θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε την συναρπαστική διαδρομή αυτής της έρευνας, καθώς και ολοκληρωμένο ένα από τα δύο μοντέλα της γολέτας.

Ακολουθούν δύο (2) φωτογραφίες από το αρχικό στάδιο κατασκευής των δύο μοντέλων.