Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Μοντελιστικές Τεχνικές

Κατασκευή άγκυρας «Τεσσαροχάλι» (2)

Περισσότερα...Όπως η άγκυρα θεωρείται υποχρεωτικός εξοπλισμός στα πραγματικά σκαριά, έτσι ακριβώς θεωρείται και στα μοντέλα. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος ύπαρξής της είναι προφανής, μα όμως τελείως διαφορετικός.

 

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρογραφίας κιούρτου

Ο κιούρτος είναι ένα παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο που κατασκευαζόταν με τα χέρια και με πλέξη σύρματος. Στις μέρες μας, όπως και ο προκάτοχος του το «γιουρτάρι» (από χόρτο) τείνει να εξαφανιστεί και να αντικατασταθεί από αντίστοιχά βιομηχανικού τύπου εργαλεία.

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας με πλέξη. (2η προσέγγιση)

Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο-τεχνική που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.

Για το λόγο αυτό, η παρούσα τεχνική αποτελεί μία εναλλακτική μοντελιστική κατασκευαστική προέγγιση με επίσης ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας χωρίς πλέξη. (2η προσέγγιση)

Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο-τεχνική που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.

Για το λόγο αυτό, η παρούσα τεχνική αποτελεί μία εναλλακτική απλουστευμένη και γρήγορη κατασκευαστικά μοντελιστική προσέγγιση.

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας με πλέξη. (1η προσέγγιση)

Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο-τεχνική που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.

Η παρούσα τεχνική αποτελεί μία κατασκευαστική προέγγιση με ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Μοντελιστική προσέγγιση κατασκευής τρυπητής ή κουρζέτου

Κατά την κατασκευή ενός μοντέλου ξύλινου καραβιού, πολλές φορές οι μοντελιστές έρχονται μπροστά στο δίλημμα εάν θα πρέπει να ακολουθήσουν την πραγματική παραδοσιακή τεχνική ή μία εναλλακτική μοντελιστική προσέγγισ. Στο άρθρο αυτό θα περιγράψουμε μία ασφαλή διαδικασία μοντελιστικής απόδοσης της τρυπητής ή κουρζέτο ενός ξύλινου σκάφους.

Περισσότερα...

Τεχνική παραδοσιακού πετσώματος γάστρας σε μοντέλο

Πέτσωμα γάστραςΗ μεγαλύτερη πρόκληση στην κατασκευή ενός  ναυτικού μοντέλου είναι η γάστρα του. Πολλοί μοντελιστές με εμπειρία κατασκευών μοντέλων kit ακολουθούν τη συνήθη αλλά και «εύκολη» τεχνική όπου απλά κλείνουν την γάστρα, διαμορφώνοντας τα μαδεράκια ανάλογα με τα ανοίγματα που δημιουργούνται κατά την διαδικασία.

Περισσότερα...

Διαδικασία σχεδιασμού επιπλέον νομέων

Βασικό συστατικό για την κατασκευή ενός νέου μοντέλου, είναι να έχουμε τα ναυπηγικά κατασκευαστικά του σχέδια διαθέσιμα.

Για όσους έχουν ήδη πειραμματισθεί, θα έχουν ενδεχομένως διαπιστώσει ότι ενώ οι βασικές διαθέσιμες τομές (νομείς) που προσδιορίζονται στο σχέδιο προσώψεων του ναυπηγικού κατασκευαστικού σχεδίου, είναι ικανές για να δώσουν το σχήμα του σκάφους, η ύπαρξη περισσότερων νομέων βοηθούν στο να έχουμε ένα πιο αληθοφανές και γεμάτο σκελετό (το ψαροκόκκαλο) αλλά και μία πιο πλήρη και στιβαρή (δεμένη) κατασκευή κατά και τη διαδικασία του πετσώματος.

Περισσότερα...

Συνοπτική παρουσίαση ναυπηγικού κατασκευαστικού σχεδίου

Ανοίγω αυτό το θέμα με στόχο να καλύψουμε έως ένα βαθμό το κενό που ενδεχομένως υπάρχει σε αρκετούς φίλους μας σχετικά με το ναυπηγικό κατασκευαστικό σχέδιο, αλλά και να ανατρέχουμε στο περιεχόμενο της ενότητας αυτής, όταν χρειάζεται.

Είναι σαφές νομίζω σε όλους, ότι για την κατασκευή ενός μοντέλου ξύλινου καραβιού, θα πρέπει αρχικά να έχουμε κατανοήσει το τι είναι, τί περιλαμβάνει και πώς αξιοποιείται ένα ναυπηγικό κατασκευαστικό σχέδιο.

Τί είναι λοιπόν;
Το ναυπηγικό κατασκευαστικό σχέδιο, είναι...

Περισσότερα...

Aναπαράσταση νταμιτζάνας

Μερικές φορές η κλίμακα του μοντέλου που δουλεύουμε δεν μας επιτρέπει τη διαμόρφωση κοτσανέλων από ξύλο, οπότε μία εναλλακτική λύση είναι το μέταλλο. Αν όμως πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κοτσανέλων με συγκόλληση μεταλλικών τμημάτων, τότε...

Περισσότερα...

Κατασκευή μεταλλικού κοτσανέλου

Μερικές φορές η κλίμακα του μοντέλου που δουλεύουμε δεν μας επιτρέπει τη διαμόρφωση κοτσανέλων από ξύλο, οπότε μία εναλλακτική λύση είναι το μέταλλο. Αν όμως πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κοτσανέλων με συγκόλληση μεταλλικών τμημάτων, τότε...

Περισσότερα...

Τροποποίηση Ναυπηγικού σχεδίου σε Μοντελιστικό

Πολλοί φίλοι που θέλουν να κατασκευάσουν Ελληνικά σκαριά από σχέδιο, (τουλάχιστον σχέδια γάστρας είναι πλέον προσβάσιμα μέσω σχετικής βιβλιογραφίας), συναντάνε κάποιο πρόβλημα στην μοντελιστική τροποποίηση - μεταφορά του. Το πρόβλημα προσδιορίζεται στο γεγονός ότι....

Περισσότερα...

Κατασκευή εργάτη ανάσυρσης διχτύων

Η τεχνική αυτή αφορά στην κατασκευή του εργάτη για την ανάσυρση των αλιευτικών διχτύων, όπου ευρέως χρησιμοποιούνται στα περισσότερα μικρά έως και μεσαία σύγχρονα αλιευτικά σκάφη. Αρχικά, για την κατασκευή μας  θα χρειαστεί να προμηθευτούμε από κάποιο μοντελιστικό κατάστημα ένα φύλλο πολυστερίνης πάχους... 

Περισσότερα...

Κατασκευή πλαστικής λεκάνης

Η τεχνική αυτή αφορά στη δημιουργία μικρών πλαστικών λεκανών, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη για παραγάδια. Αρχικά λοιπόν, για την κατασκευή μας  προμηθευόμαστε από κάποιο μοντελιστικό κατάστημα ένα φύλλο πολυστερίνης πάχους... 

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας χωρίς πλέξη. (1η προσέγγιση)

Στην συνέχεια θα σας δείξουμε μία πρόταση κατασκευής μικρογραφίας «στρωμάτσας» που αποφεύγει το πλέξιμο…

Σε ένα κομμάτι  μαλακού ξύλου κάντε μια τρύπα περίπου 1-11/2 cm και γύρω της καρφώστε  έναν περιττό αριθμό βελόνων όσο  μακριές μπορείτε να βρείτε αλλά όχι χοντρές.

Περισσότερα...

Καγκελάκια κουπαστής

Όπως  θα γνωρίζεται δύο από τα τέσσερα παραδοσιακά σκαριά μας, το Καραβόσκαρο και ο Βαρκαλάς, έχουν στην πρύμνη τους κουπαστή στηριζόμενη σε καγκελάκια. Τα καγκελάκια αυτά, εκτιμώ ότι θα προβλημάτιζαν - δυσκόλευαν αρκετούς φίλους, όταν επρόκειτο να κατασκευάσουν κάποιο αντίστοιχο μοντέλο. Δείτε όμως παρακάτω μια εύκολη λύση αυτής της κατασκευής  για τα μοντέλα σας.

Περισσότερα...

Κατασκευή άγκυρας «Τεσσαροχάλι»

Αν θέλετε να κατασκευάσετε ένα τεσσαροχάλι εύκολα και αποφεύγοντας τη συγκόλληση ή το καλούπι ακολουθήστε τον παρακάτω τρόπο.

1. Πάρτε δύο «Σαλαγγές» στο μέγεθος της κλίμακας που θέλετε να είναι το τεσσαροχάλι και αφού τις ζεστάνετε για λίγο πάνω από φλόγα διαχωρίστε τα μονά από τα διπλά αγκίστρια.

Περισσότερα...

Αγκυρα με 4 βραχίονες

Καθώς στους περισσότερους από εμάς που δουλεύουμε τα «Ελληνικά Παραδοσιακά σκαριά», έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη κατασκευής μίας άγκυρας με 4 βραχίονες (τεσσαροχάλι), η δική μου πρόταση σε αυτό, προϋποθέτει την κατοχή ήδη (από κάποιο Kit) μίας κλασικής άγκυρας στην κλίμακα που επιθυμούμε να κατασκευάσουμε την με 4 βραχίονες.

Περισσότερα...

Τσαμαντάλια στις Μούδες

1. Σε ένα έτοιμο πανί μοντέλου (με απεικόνιση των φύλλων με γαζί ή μολύβι) από μία άκρη της μούδας και από το πρώτο φύλλου του πανιού αρχίζουμε με μια βελόνα να περνάμε την κλωστή ή το σπάγκο (κομμάτια του τα οποία θα αποτελέσουν τα τσαμαντάλια) πάνω - κάτω και στην μέση κάθε φύλλου.

Περισσότερα...

Μέθοδος αποφυγής πολλών κόμπων κατά το αρμάτωμα μοντέλων

Σε πολλές περιπτώσεις, λόγω πολύ μικρής κλίμακας, ένας κόμπος που ασφαλίζει έναν μακαρά δείχνε σαν δεύτερος μακαράς. Λοιπόν μπορούμε να εφαρμόσουμε το παρακάτω χρωματικό τρυκ και αποφεύγονται όσο περισσότεροι κόμποι μπορούμε.

Περισσότερα...

Γραντολόγημα πανιών

Η συνηθισμένη μέθοδος γραντολογήματος πανιών σε μοντέλα (για όσους θέλουν περισσότερη πιστότητα) είναι η ραφή στο χέρι του κορδονιού γύρω από κάθε πανί και αφού αυτό έχει ολοκληρωθεί. Η πρόταση μου περιέχει μια τεχνική για γρήγορο γραντολόγημα για όσους δεν τα καταφέρνουν η θέλουν να αποφύγουν το ράψιμο.

Περισσότερα...

Αναπαράσταση λάμπας πυροφανιού

Για όσους σκοπεύουν να κατασκευάσουν βάρκες πυροφανιού (γρί-γρί) σίγουρα θα τους έχει προβληματίσει όχι τόσο η βάρκα αλλά σίγουρα η αναπαράσταση της λάμπας.

Περισσότερα...

Αναπαράσταση μεντεσέδων

Για αρκετούς μοντελιστές οι μεντεσέδες είναι μια λεπτομέρεια που «προσθέτει» στο γενικό σύνολο του μοντέλου αλλά οι «λειτουργικοί» μεντεσέδες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια στην κατασκευή τους.

Επάνω σε ένα μοντέλο όμως θα υπάρχουν και οι «μη λειτουργικοί» σε κλειστές πόρτες, σε ανοικτές αλλά σε σταθερή θέση ή σε κιβώτια.

Περισσότερα...

Κατασκευή λειτουργικών μεντεσέδων

Λειτουργικούς μεντεσέδες εννοούμε αυτούς που μπορούν να λειτουργήσουν και δεν μένουν στατικοί, ακινητοποιημένοι. Η τεχνική που προτείνεται εκμεταλεύεται γνωστό τύπο αλυσίδας, που αφού αποσπάσουμε μερικούς κρίκους επιτυγχάνοντας εύκολα το στόχο μας. Πώς;

Περισσότερα...

Αλιευτικά δίχτυα (δίκτυα)

Η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού αλιευτικού σκάφους, προϋποθέτει τουλάχιστον την ύπαρξη αλιευτικών διχτύων. Στο μικρόκοσμο του μοντελισμού, οι μοντελιστές εμπνέονται από διάφορα, καθημερινά και μη, μικροπράγματα για να κατασκευάσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό του μοντέλου τους. Στη τεχνική μας αυτή θα επιχειρήσουμε να κατασκευάσουμε τα αλιευτικά μας δίκτυα από φαρμακευτική γάζα, ότι καλύτερο για κατασκευές κλίμακας περίπου 1:30.

Περισσότερα...

Αναπαράσταση αλιευμάτων σε τελάρο

Αν θέλετε να προσθέσετε στο αλιευτικό σας μοντέλο και ένα τελάρο με μικρά ψάρια ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Περισσότερα...

Κατασκευή λάμπας πετρελαίου (κλίμακα 1:12)

Για τους φίλους που θέλουν να διακοσμήσουν το μοντέλο τους με μία λάμπα πετρελαίου και θέλουν να την κατασκευάσουν. προτείνεται η παρακάτω μέθοδος.

Περισσότερα...

Κατασκευή μικρών όμοιων αντικειμένων και διακοσμητικών

Η πρότασή μας αυτή βασίζεται κυρίως στην περίπτωση που μπορείτε να βρείτε υπόλοιπα από τα ξυλόγλυπτα πηχάκια που τοποθετούν οι επιπλοποιοί στις άκρες επίπλων ή υπόλοιπα από τα πηχάκια ξυλόγλυπτων μικρών κορνιζών. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν βρείτε υπόλοιπα, μπορείτε να τα αναζητήσετε στο εμπόριο. Εφόσον και με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορέσετε και προμηεθυτείτε τέτοια υλικά, τότε μελετήστε τι μπορεί να δώσει στο hobby μας μία τομή αυτών.

Περισσότερα...

Κατασκευάζοντας μπιγότες

Ανάλογα με την κλίμακα του μοντέλου που κατασκευάζουμε, παίρνουμε ένα ξύλινο κύλινδρο και κόβουμε φέτες που θα αποτελέσουν τις μπιγότες. Με μία απλή βοηθητική κατασκευή (βλ. παρακάτω φωτογραφία) ανοίγουμε τις τρύπες πάνω σ' αυτές.

Περισσότερα...

Κατασκευή τιμονιού (Κλίμακα 1:18 - 1:20)

Επάνω σε ένα κομμάτι σκληρό ξύλο (κοντά στο πάχος του τιμονιού που θα φτιάξουμε) ζωγραφίζουμε έναν κύκλο με διάμετρο αυτήν του τιμονιού και έναν δεύτερο ομόκεντρο εσωτερικό με διάμετρο ανάλογη με το πλάτος της ρόδας.

Περισσότερα...

Πατροναρίσματα για μακαράδες, μπιγότες, ράγουλα

Ξεκινάμε το πατρονάρισμα (δέσιμο με φίμωση) όπως στην παρακάτω φωτογραφία (με ένα κόμπο). Τοποθετούμε την μύτη μίας λεπτής βελόνας (όσο λεπτότερη τόσο καλύτερα) στον κόμπο που έχουμε φτιάξει προσπαθώντας να μην τον λύσουμε.

Περισσότερα...