Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Μοντελιστικές Τεχνικές

Φίμωμα μακαράδων και λοιπών εξαρτημάτων

Παίρνουμε σύρμα ή πετονιά στην διάμετρο που μας ενδιαφέρει και τυλίγουμε γύρω του κλωστή για όσο μήκος θέλουμε να έχουν συνολικά όλα τα φιμώματα που θα φτιάξουμε. Στη συνέχεια την καλύπτουμ με κόλλα για ξύλα.

Περισσότερα...

Κατασκευή μεταλλικού βαρελιού (κλίμακα 1:20)

Ανάλογα με την κλίμακα που επιθυμούμε, κόβουμε ένα κομμάτι χαρτόνι και φτιάχνουμε ένα κύλινδρο στις διαστάσεις του βαρελιού που θέλουμε να φτιάξουμε, μικρότερο κατά 2-3 mm από το ύψος και 1 mm από το πλάτος.

Περισσότερα...

Προσαρμόζοντας μπιγότες στη κουπαστή (παραπέτο)

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε τις μπιγότες πάνω στο παραπέτο (σε περίπτωση αναπαράστασης αρκετά παλαιού σκαριού συνηθέστερα Περάματος με ξαρτόριζες κυλινδρικές) και να αποφύγουμε το τρύπημα και πέρασμα των ξαρτόριζων από την κουπαστή προτείνεται η παρακάτω μέθοδος.

Περισσότερα...

Μικρά διακοσμητικά σημεία

Οι περισσότεροι από εμάς που δουλεύουμε τα ¨παραδοσιακά σκαριά¨ έχουμε την ανάγκη διακόσμησης των μοντέλων μας, με μικρά διακοσμητικά χαρακτικά («κουραμπιέδες») όπως και στα πραγματικά σκαριά από μερακλήδες μαστόρους. Η πρόταση μου για να αποφεύγει κανείς την κλασική ξυλογλυπτική που σε τέτοια κλίμακα είναι πολύ δύσκολη είναι η παρακάτω.

Περισσότερα...

Κατασκευή «καβίλιας» από οδοντογλυφίδες

Οι οδοντογλυφίδες έχουν πολλές χρήσεις στον μοντελισμό αλλά νομίζω αυτήν θα αρέσει σε πολλούς από εμάς.

Περισσότερα...

Μέθοδος κατασκευής για μακαράδες-ράγουλα

Πέρνουμε δύο λωρίδες ξύλου έχοντας κατά νου ότι θα αποτελέσουν τα πλευρά και το πάχος το μακαρά ή του ράγουλου ανάλογα με την κλίμακα που θα δουλέψουμε.

Περισσότερα...

Φώτα θαλάσσης

Λοιπόν δε ξέρετε τι μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πωλούν χάντρες και ψεύτικα στολίδια. Δείτε τις προτάσεις μου.

Περισσότερα...

Καλάθια ψαρέματος

Για τους φίλους που θέλουν να προσθέσουν ένα φτιαγμένο στο χέρι καλάθι στο αλιευτικό τους μοντέλο έχω την παρακάτω πρόταση.

Περισσότερα...

Βαφή πολλών μικρών εξαρτήματών ταυτόχρονα και χωρίς κόπο

Αυτή η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να διαθέσω το χρόνο σε κάτι άλλο από το να βάφω ένα-ένα κάθε μακαρά και κάθε μπιγότα. Βέβαια η επιλογή είναι δική σας αλλά δείτε την πρόταση μου.

Περισσότερα...

Μία βάση μοντέλου με στηρίγματα

Νομίζω για τους scratch builders μία βάση ενός μοντέλου πρέπει να αποτελεί κομμάτι του (μοντέλου). Πρέπει να αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να δώσουμε κάτι επιπλέον που θα αναδείξει τον χαρακτήρα του μοντέλου που αναπαριστούμε. Μία βιαστικά φτιαγμένη ή αγορασμένη βάση χαλάει την δουλειά που κάναμε στο μοντέλο και δείχνει ότι η ικανότητά μας... σταματά κάτω από την γάστρα.

Περισσότερα...

Εργαλείο καμπής

Κάποιες φορές απαιτείται να καμπυλώσουμε σανίδες (πετσώματος ή άλλες) πολύ κοντά στις άκρες τους και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο ειδικά όταν δεν είναι και πολύ λεπτές. Η πρόταση μου είναι η παρακάτω.

Περισσότερα...