naftotopos.gr forum
https://www.naftotopos.gr/forum/

Εργαλεία-εξοπλισμός
https://www.naftotopos.gr/forum/viewtopic.php?f=13&t=35
Σελίδα 1 από 2

Συγγραφέας:  Thanasis [ 24 Φεβ 2009 - 19:33 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Εργαλεία-εξοπλισμός

Εκτιμώντας ότι ο εξοπλισμός ενός ναυτομοντελιστή αποτελεί θέμα αναζήτησης και άλλων φίλων, γράφω αυτό το post παραθέτοντας προσωπική γνώμη και εμπειρίες.
Θεωρώντας λοιπόν δεδομένη την διάθεση, η επιλογή των εργαλείων είναι θέμα προσωπικό. Εξαρτάται από τον διαθέσιμο χώρο και την οικονομική σας δυνατότητα . Αν ο χώρος σας βρίσκεται σε διαμέρισμα δεν μπορείτε να έχετε θορυβώδη εργαλεία και αρκετά υλικά θα πρέπει να τα αγοράζετε και ίσως μοιραία καταλήξετε στην κατασκευή μοντέλων μόνο εμπορίου (kit).
Και βέβαια όλα τα εργαλεία είναι καλά αν ξέρεις να εκμεταλλευτείς σωστά τις δυνατότητες τους.
Πρακτικά και οικονομικά σκεπτόμενοι ακολουθήστε την συμβουλή όπου: προμηθευτείτε μόνο τα βασικά (με την προϋπόθεση του χώρου) και το τι ακριβώς και επιπλέον σας χρειάζεται, θα το βρείτε στην διαδρομή. Μην αγοράζετε εργαλείο “μήπως σας χρειαστεί.”…. Επιπλέον μην αγοράσετε εργαλεία όταν τα αποτελέσματα τους μπορείτε να τα έχετε με εναλλακτικό τρόπο…για παράδειγμα μικρό τόρνο ξύλου (για να κατασκευάσετε κατάρτι) όταν μπορείτε να έχετε τα αποτελέσματα του με ηλεκτρικό περιστροφικό εργαλείο (τρυπάνι) χεριού…
Περιγράφοντας τα απαραίτητα βασικά εργαλεία θα πρέπει να έχετε:
Γραφική ύλη: χαρτί, μολύβια, διαβήτες, μοιρογνωμόνιο, χάρακες και αριθμομηχανή γιατί η κατασκευή-μελέτη του σχεδίου και η τήρηση της κλίμακας (ή τουλάχιστον η προσπάθεια τήρησης της) είναι το κυριότερο στοιχείο στο ξεκίνημα μας.
Μοντελιστικό πριόνι: Ηλεκτρικό-χεριού, δισκοπρίονο-κορδέλα-παλμικό ακριβό-φθηνό η επιλογή είναι συνάρτηση χώρου και οικονομικής δυνατότητας…
Ηλεκτρικά περιστροφικά εργαλεία: χεριού. Δύο (2) είναι αρκετά. Αν υπάρχει και η δυνατότητα για βραχίονα αυτών ακόμα καλύτερα γιατί έτσι θα δουλεύετε μόνο με την άκρη και όχι με ολόκληρο το εργαλείο.
Μοντελιστικό Τριβείο: Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς τότε υπάρχει αρκετή δουλειά στο χέρι με γυαλόχαρτα… διαφορετικά σας μένει η επιλογή της έτοιμης (προετοιμασμένης) μοντελιστικής ξυλείας.
Μοντελιστικοί σφικτήρες και μανταλάκια: όσους-όσα επιθυμείτε..
Μικροεργαλεία Ξυλογλυπτικής: Μία σειρά
Μικρές πένσες και κοφτάκια (ηλεκτρολόγου) : Μία σειρά
Μοντελιστικές λίμες: Μία σειρά.
Κοινά εργαλεία : Αυτά που οι περισσότεροι (νομίζω) ήδη έχουμε στο σπίτι (σφυράκι, πένσα κατσαβίδια…).
Πινέλα ζωγραφικής και χρώματα. Της επιλογή σας.
Τα προαναφερθέντα είναι ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που απαιτούνται εάν ξεκινάτε τώρα τον μοντελισμό αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν όλα καθόσον επιπλέον είναι θέμα επιλογών. Ακόμη εάν δεν είστε ήδη έμπειροι και όσο γίνεστε, θα μπορείτε κάποια εργαλεία πριν καταφύγετε να τα αγοράζετε …να τα κατασκευάζετε (π.χ. εργαλεία που βοηθούν στον εξαρτισμό από βραχίονες παλιάς ομπρέλας…)
Ευχαριστώ.......Ερωτήσεις δεκτές

Συγγραφέας:  yapanta [ 24 Φεβ 2009 - 22:23 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Thanasis αν και εγώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα μοντελιστικούς σφηκτήρες και μανταλάκια... ίσως είναι και θέμα διαφορετικής τεχνικής ή και κλίμακας που δουλεύει ο καθένας, αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο (2) ηλεκτρικά περιστροφικά εργαλεία.
Προφανώς για δραπανάκια μιλάς. Εγώ έχω ένα και δεν χρειάστηκα ποτέ δεύτερο. Σημαντικό πιστεύω είναι να υπάρχει δυνατότητα αυξομοίωσης των στροφών (σημαντικό πλεονέκτημα σε αρκετές ειδικές περιπτώσεις) με ξεχωριστό ροοστάτη πιστεύω είναι καλύτερα.

Συγγραφέας:  Thanasis [ 25 Φεβ 2009 - 09:55 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Φίλε yapanta όπως είπα και στην εισαγωγή του post η επιλογή των εργαλείων είναι θέμα προσωπικό και σωστά επισημαίνεις ότι είναι και θέμα τεχνικής που ακολουθεί ο κάθε μοντελιστής.Αυτό όμως εννοώ (ή τουλάχιστον ήθελα να εννοήσω...) λέγοντας ότι μοιραία κάποιος απο τους παράγοντες θα καθορίσει και την επιλογή της κατασκευής μοντέλων -τεχνικής.Αν κατασκευάζεις μοντέλα εμπορίου λίγο πολύ τα εργαλεία είναι "τυποποιημένα" και μάλιστα τα βασικά απο αυτά πωλούνται ομοίως σε συλλογές.Στην περίπτωση του scratch ( το απόλυτο scratch)σίγουρα θα χρειαστείς επιπλέον εργαλεία καθόσον για πχ. μεταλλικά μέρη θα πρέπει να τα κατασκευάσεις ενώ στο kit Τα βρίσκεις έτοιμα.Ένα ακόμα πχ. επιλογής χρήσης (ή μη) σφηκτήρων (αφού αναφέρθηκαν) είναι η κατασκευή του μοντέλου με ολόσωμους ( bulkheads frames) ή όχι νομείς, καθώς και η χρήση ή όχι CA στιγμιαίας κόλλας.
Για τα περιστροφικά εργαλεία...εγώ έχω περισσότερα απο δύο (2), :mrgreen: ... αλλά και εδώ είναι θέμα επιλογών.
Εάν κάποιος έχει δύο (2) όπως προτείνω στον κατάλογο...τότε αποφεύγει την αλλαγή των εξαρτημάτων μεταξύ τριπανιών και τροχείων και αυτό έχει ένα κέρδος χρόνου (ο τρίτος παράγοντας...).Με ένα τρίτο επιπλέον εργαλείο ,πάνω σε κατάλληλη βάση, μπορεί να έχει έναν ανεκτό ξυλοτόρνο...
Αλλά στις επιλογές αυτές (ή σε άλλες), καταλήγει κανείς μετά απο εμπειρία και συγκεκριμενοποιώντας τις προσωπικές μοντελιστικές του ανάγκες....

Συγγραφέας:  kosths [ 09 Μαρ 2009 - 16:37 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμόςΣκεφτομαι αν αγορασω αυτο το μηχανιμα για κοπη σανιδων σε ευθεια. Ποια ειναι η γνωμη σας?

Συγγραφέας:  yapanta [ 09 Μαρ 2009 - 17:07 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Φίλε kosths τί κλίμακας μοντέλα θα κατασκευάσεις με αυτό; Έχω την αίσθηση οτι δεν κάνει αυτό για μοντελισμό μικρής κλίμακας.
Εκτός εάν έχεις υψηλές προοπτκές ;)
Άσε που είναι πολύ ακριβό. :shock:

Συγγραφέας:  kosths [ 09 Μαρ 2009 - 20:10 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός


Συγγραφέας:  yapanta [ 09 Μαρ 2009 - 22:21 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός


Συγγραφέας:  Thanasis [ 10 Μαρ 2009 - 07:56 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

kosths γειά. Η άποψη σου και η όποια επιλογή σου σεβαστές.
Η δική μου γνώμη όμως είναι, ότι τα ακριβά εργαλεία δεν δημιουργούν και τον καλό τεχνίτη.Τα όποια εργαλεία δεν διαθέτουν στο πακέτο αγοράς τους και ανάλογη του κόστους "ποσότητα επιδεξιότητας"....Διαφορετικά τα έργα τέχνης θα ήταν προνόμιο όσων μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ακριβότερων εργαλείων..
Στην αγορά τους δε, θα πρέπει να μας οδηγεί η εμπειρία μας και όχι το πόσα υπόσχονται.Γιατί αν δεν ξέρουμε ό,τι να τους ζητήσουμε δεν θα μας το δώσουν....

Συγγραφέας:  yapanta [ 10 Μαρ 2009 - 16:24 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός


Συγγραφέας:  Λευτέρης [ 16 Σεπ 2009 - 14:28 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

για καλυτερες τιμες μπορουμε να ψαχνουμε και το (EBAY.de)
http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=Proxxon ... &_osacat=0

συγκεκριμενα εγω αγορασα αυτο το μηχανημα
http://cgi.ebay.de/Proxxon-Dekupiersaeg ... 286.c0.m14
με τιμη 95 € και εξοδα μεταφορας 18 €

με το οποιο μπορω και κοβω τα ξύλα σε οτι μορφη θελω.
και με ενα αυτοσχεδιο οδηγο απο ξυλο μπορει να μετατραπει και σε δισκοπριονο.
το site ειναι αξιοπιστο αλλα θελει παντα προσοχη. η καλυτερη και πιο ασφαλες τροπος πληρωμης ειναι με pay pal.

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 27 Οκτ 2009 - 19:52 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Νομιζω οτι φωτογραφιες απο μια σειρα βασικων εργαλειων θα ηταν χρησιμες ;) ... αν εχετε τη διαθεση και τον χρονο θα βοηθουσε αρκετα πιστευω.

Συγγραφέας:  naftotopos [ 27 Οκτ 2009 - 21:40 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Φίλε g10rg0s, αν και θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με λίγο προσοχή ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενη "διαφήμιση" ή ακόμη και προτίμηση σε κάποια προϊόντα, κρατούμε την πρότασή σου και με την πρώτη ευκαιρία θα το εξετάσουμε. ;)

Συγγραφέας:  Thanasis [ 27 Οκτ 2009 - 22:10 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Γιώργο νομίζω ότι έχω ξαναγράψει για τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την επιλογή των εργαλείων.
Επισημαίνω λοιπόν ότι, το τι εργαλεία θα δείς ενδεχομένως να προβάλλονται εδώ δεν μπορεί να αποτελέσουν "οδηγό" για τον καθένα...
Για παράδειγμα μπορεί εγώ να προβάλω την μοντελιστική μου πριονοκορδέλα και να δηλώνω ικανοποιημένος....αλλά άν εσύ "οδηγηθείς" να την αγοράσεις και διαπιστώσεις ότι δεν σου δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσεις "καφασοτό" (grating) (όπως σου δίνει το μοντελιστικό δισκοπρίονο) τότε θα είσαι ίσως μετανοημένος αλλά και αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιλογή σου... :mrgreen:
Το να έχεις μία γενική εικόνα των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στον ναυτομοντελισμό, μπορείς να κάνεις μία βόλτα με τον explorer (εικόνες) :Ship modeling tools. Αν δείς να σε ενδιαφέρει κάτι, ευχαρίστως το συζητάμε ;)

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 02 Νοέμ 2009 - 21:59 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Θα ηθελα να μου πειτε την γνωμη σας για αυτο http://www.etools.gr/mikroergaleia/prox ... oxxon.html ... σκεφτομαι να το χρησιμοποιησω για την κατασκευη των μαδεριων και οχι μονο ... εχω δει πολυ καλες κριτικες σε αλλα forum .
Ευχαριστω.

Συγγραφέας:  Thanasis [ 03 Νοέμ 2009 - 09:25 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Γιώργο γειά.
Η γνώμη μου είναι (χωρίς να έχω δουλέψει παλμικό πριόνι, αλλά συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά του με το δικό μου MBS 230/E) ότι σε σχέση με την τιμή του θα είναι καλή αγορά με κάποιες όμως παραδοχές....
Επειδή το υπό σκέψη σου πριόνι... δέχεται λάμες κοπής, δεν μπορεί να σου "δώσει" αυλάκια σε επιφάνια ξύλου για την κατασκευή κάποιων λεπτομερειών. (Δες προηγ. post)
Δεν βλέπω (και δεν το αναφέρει) ότι η βάση κοπής πλαγιάζει και άρα να μπορείς να κόψεις επιφάνειες με γωνία ως προς την λάμα κοπής.
Δές από κοντά πόσες ταχύτητες κοπής διαθέτει.(Το MBS 230/E διαθέτει 6)
Δες και τι υποστήριξη μπορείς να έχεις σε ανταλακτικά-λάμες.
Κάνε και μία σύγκριση τιμής με to επίσης scroll saw DSH που διαθέτει μεγαλύτερη και μετακινούμενη σε γωνίες βάση κοπής.
Τλ

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 03 Νοέμ 2009 - 17:12 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός


Συγγραφέας:  Thanasis [ 03 Νοέμ 2009 - 17:42 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Γιώργο το ιδανικό θα ήταν να γνώριζες-αποκτήσεις απο την αρχή αυτό που θα σε βόλευε...και όχι απαραίτητα το δικό μου... ;)
Μην νομίσεις πως και εγώ δεν έχω κάνει παραδοχές σε κάποια θέματα με το MBS 230/E...αλλά το επέλεξα γιατί πρίν απο αυτό η εμπειρία κοπής που είχα ήταν σε πριονοκορδέλα μαραγκού.... :D .
Η μεταβαλόμενη σε γωνίες, βάση κοπής (επιφάνεια με το ασημί χρώμα) σου δίνει δυνατότητα κοπής γωνιών σε σχέση με την λάμα κοπής (στο κάθετο επίπεδο).
Το μοιρογνωμόνιο σου δίνει δυνατότητα κοπής γωνιών σε οριζόντιο επίπεδο...
τλ

Συγγραφέας:  yapanta [ 03 Νοέμ 2009 - 23:16 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός


Συγγραφέας:  Thanasis [ 04 Νοέμ 2009 - 08:46 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Yapanta.Θα συμφωνήσω ότι το δισκοπρίονο είναι η καλήτερη λύση για μαδέρια αλλά σίγουρα όχι και η μοναδική.
Εγώ θα ήθελα το δισκοπρίονο μόνο για την κατασκευή καφασοτού αλλά δεν θα το αγοράσω ποτέ αφού καταφέρνω με την πριονοκορδέλα που έχω να κάνω πολύ περισσότερα ...Λέω πάλι όλα είναι θέμα τεχνικής...
Για παράδειγμα εγώ τα μαδέρια μου (2mm) τα "βγάζω" στην κορδέλα μου βοηθούμενος απο την ιδιοκατασκευή της φωτο...(Εμπειρία ξυλουργείου ;) )
Είναι ένα αυτοσχέδιος οδηγός που μου δίνει την δυνατότητα να έχω τα μαδέρια μου αλλά και να κόβω πολλά ίδιων διαστάσεων κομμάτια ξύλου.
(Thumbnail)

Τα προκαταρκτικά διαστάσεων ναι τα θεωρώ απαραίτητα.

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 04 Νοέμ 2009 - 17:33 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

"Κόβει μαλακά ξύλα μέχρι και 40mm, σκληρά ξύλα έως και περίπου 10mm, πλαστικά (περιλαμβανομένων των καρτών PC μέχρι και περίπου 4 mm) και μη σιδηρούχα μέταλλα μέχρι και 2mm."
Αυτα ειναι τα χαρακτηριστικα της επιτραπεζιας σεγας που σκεφτομαι να αγορασω ... λεει μεχρι 40 mm μαλακο ξυλο και μεχρι 10 mm σκληρο ξυλο ... σιγουρα το δισκοπριονο θα ηταν ιδανικο , αλλα κοστιζει αρκετα ... νομιζω οτι με τη σεγα (που ανεφερα σε προηγουμενο post) θα μπορεσω να κοψω πηχακια των 2 mm ...

Υ.Γ. Βασικα χαιρομαι που συμμετεχoυν και αλλα μελη στην συζητηση καθως επισης και για την πολυ χρησιμη φωτο που ανεβασε ο Θανασης ... ειναι πολυ χρησιμο να δινουμε τετοιου ειδους πληροφοριες και μαλιστα με φωτο ...

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 06 Νοέμ 2009 - 21:33 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Εχω μπερδευτει λιγο ... ποιο θα ηταν χρησιμοτερο τελικα ? η πριονοκορδελα , η σεγα η το δισκοπριονο ? ... σαν πληθος εφαρμογων και πιο "τιμιο" οσο αναφορα την χρησιμοτητα του ... γνωριζω οτι καθενα απο αυτα κανει και διαφορετικη εργασια , αλλα δεν μπορω να τα παρω ολα :cry: ... οποτε δωστε μου τα "φωτα" σας να διαλεξω αυτο με τις περισσοτερες εφαρμογες - ανεξαρτητως κοστους ... θα κανω μια "θυσια" :lol:
Δωστε ιδεες σαν αυτη του Θαναση για παραδειγμα ...
Ευχαριστω

Συγγραφέας:  yapanta [ 08 Νοέμ 2009 - 11:02 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

Τόσο "εικονογραφημένος" όσο ο Θανάσης δεν θα μπορέσω να είμαι, αλλά προσωπικά ψηφίζω τη σέγα διότι απλά καλύπτει περισσότερες εφαρμογές. Το δισκοπρίονο, αν και σημαντικό εργαλείο, θα το άφηνα για την επόμενη φάση.

Συγγραφέας:  Λευτέρης [ 09 Νοέμ 2009 - 20:44 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

εγω πιστευω οτι αλλη δουλεια κανει το ενα εργαλειο και αλλη το αλλο.
εγω σου πρωτεινω το δισκοπριονο.
και για να κοβεις ξυλα μικρου παχους μπορεις να τροποποιησεις το εργαλειο της dremel που εχεις παρει οπως φαινεται στην παρακατω εικονα.
μια συμβουλη μονο. τον οδηγο μην τον κανεις ξυλινο κανε τον καλυτερα μεταλικο. διοτι το ξυλο μετα απο λιγο καιρο αρχιζει και χανει (πετσικαρει)
αν παλι τον κανεις ξυλινο κανε τον οσω μπορεισ πιο φαρδυ.

Συνημμένα:
awer.JPG
awer.JPG [ 31.05 KiB | 82350 προβολές ]

Συγγραφέας:  amorgianos [ 09 Νοέμ 2009 - 23:06 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

πολύ καλή πατέντα!
ερώτηση (επειδή είμαι κι εγώ σε διαδικασία αγοράς εργαλείων): μέχρι τι πάχος μπορεί να κόψει αυτή η πατέντα; Έχει τη δύναμη δηλαδή να κόψει μοντελιστικό κόντρα πλακέ; (3 με 4 χιλιοστά το πάχος)

Συγγραφέας:  g10rg0s [ 10 Νοέμ 2009 - 15:44 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Εργαλεία-εξοπλισμός

... βλεπετε πως βοηθανε οι εικονες ??? ... και εδω ισχυει το "μια εικονα 1000 λεξεις..." και οσο αφορα το τριλημα σεγα , δισκοπριονο η κορδελα , θα ηθελα και αλλες αποψεις ... ευχαριστω.

Σελίδα 1 από 2 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/