Απάντηση στο θέμα  [ 38 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
περί Ξυλείας... 
Συγγραφέας Μήνυμα
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 14 Φεβ 2009 - 19:30
Δημοσ.: 37
Τοποθεσια: Αμοργός
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση περί Ξυλείας...
Αγαπητοί φίλοι

πριν λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησα με τα ξύλινα μοντέλα, αναζητώντας πρώτη ύλη, δεν κρύβω πως "πέφτοντας" με την πρώτη πάνω στη balsa, τη συμπάθησα και την προτίμησα, λόγω κυρίως στο ότι δεν χρειάζεται πολλά εργαλεία, μ' ένα καλό κοπίδι ένα γυαλόχαρτο και μια λίμα νυχιών γινόταν άνετα η δουλειά. Βέβαια, η balsa έχει και αρκετά ελαττώματα, εύθραστη, στραβώνει εκεί που δεν το θές, δε λυγίζει καμμιά φορά εκεί που το θες, να μην πω για το ότι πάει κανείς να πιάσει το μοντέλο σου στα χέρια και σου λέει: "πολύ ελαφρύ είναι, σαν ψεύτικο". Στην προσπάθειά μου λοιπόν να "ανέβω λίγο βαθμίδα", ψάχνοντας για κάποιο άλλο υλικό, δυστυχώς δεν βρήκα άλλο ξύλο απο τη balsa στα καταστήματα μοντελισμού, δεν μπορώ να πω ότι έφαγα τον κόσμο, σε μαγαζιά στην Ιπποκράτους έψαξα πάντως. Μήπως πρέπει να ψάξω αλλού;
Γενικά, τι επιλογές ξύλου έχουμε; Κυκλοφορούν σε διάφορα πάχη; Και, μιας και ο τίτλος της ενότητας είναι "εξοπλισμός", ποιά θα ήταν τα βασικά εργαλεία που θα συστήνατε σε κάποιον σαν εμένα, που αφήνει τη balsa και ξεκινά με το ξύλο; εκτός απ' το πριόνι βέβαια....
Ευχαριστώ

23 Φεβ 2009 - 23:20
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 22:24
Δημοσ.: 631
Τοποθεσια: Βόλος
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: περί Ξυλείας...
Φίλε Θόδωρε το “κεφάλαιο” που ξεκινάς είναι αρκετά μεγάλο…. :!:
Απο την δική μου εμπειρία μπορώ να σου πώ, πως οι επιλογές που έχει κάποιος σε εργαλεία και ξυλεία καθορίζονται από τις εξής προϋποθέσεις: Χώρος, Οικονομική δυνατότητα και Χρόνος.
Αν θέλεις προσωπική απάντηση-κατεύθυνση καλό θα ήταν να μας πεις (επιγραμματικά)ποια η σχέση σου τουλάχιστον με τις πρώτες δύο… ;)

24 Φεβ 2009 - 00:10
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 15:18
Δημοσ.: 262
Απάντηση με παράθεση
Προσπαθώ να επικοινωνήσω με μοντελιστικό κατάστημα από το οποίο προμηθευόμουνα προ τριετίας πολλών ειδών ξυλείας. Ξυλεία (σανίδες του 1 μέτρου) στις ποιό συνήθεις διαστάσεις για κλίμακες από 1:20 έως 1:40 και σχήματα όπως κυνλιδρικά, τετράγωνα και σανίδες κοινές. Βεβαίως, εάν δεν έβρισκα κάτι είτε σε σχήμα είτε σε διάσταση, προχωρούσα σε παραγγελία και έκανα τη δουλειά μου με λίγο καθυστέρηση.
Η ξυλεία που χρησιμοποιούσα εγώ κυρίως ήταν κυρίως φλαμούρι, αρκετά καλό ξύλο, επεξεργάσιμο, μαλακό (όχι σαν τη μπάλσα) αλλά και καρυδιά... ποιό σκληρό ξύλο. Αυτά για ότι έχει να κάνει με πέτσωμα και λοιπές κατασκευές. Η καρίνα... από καλής ποιότητας (μοντελιστικής χρήσης) κόντρα πλακέ.
Όταν... και εάν έχω νέα από το κατάστημα θα επανέλθω.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της παραγγελίας από το εξωτερικό αλλά δεν έχω μπεί σε τέτοια λογική ακόμη. Θα προτιμούσα να πειραματισθώ (αν και έχει το κόστος του από πλευράς εξοπλισμού - εργαλείων) να ανεξαρτοποιηθώ από τα μοντελιστικά καταστήματα. Αυτό όμως είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα την οποία προτείνω να την ξεκινήσουμε κάποια στιγμή... σε νέο θέμα.

24 Φεβ 2009 - 10:32
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Καλημέρα Θανάση, :D
λοιπόν, όσον αφορά το θέμα χώρος, εκτός από τον κλασικό μου πάγκο έχω μια καλή αποθήκη, περίπου 15 - 20 τετραγωνικά όπου μπορώ να "κάνω τη βάση μου", έχω όμως μέσα και διάφορα άλλα πράγματα και εργαλεία. Εναλλακτικά, εχω έναν άλλο καλό χώρο περίπου 8 τετραγωνικά που είναι όμως τελείως κενός και τον διαμορφώνω όπως θέλω.
Από χρόνο, από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη καθόλου, :oops: τον υπόλοιπο χρόνο άφθονο!! :lol:
Τώρα, από οικονομικής πλευράς, μέτρια πράγματα θα έλεγα, γενικά ακολουθώ τη φιλοσοφία σιγά - σιγά και ταπεινά όσον αφορά το πως κάνω τους εξοπλισμούς μου, επειδή είναι αρχή βέβαια, ξέρω πως μάλλον θα πρέπει να δώσω και κάτι παραπάνω.

24 Φεβ 2009 - 10:41
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
αγαπητέ Γιάννη, καλημέρα και σε σένα, την ώρα που μου έγραφες απαντούσα στο Θανάση. Ευχαριστώ για την προθυμία, βασικά ευχαριστώ που έγινε αυτό το forum και μπορούμε όλοι να επικοινωνούμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο!!!! :lol:

24 Φεβ 2009 - 10:48
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση

24 Φεβ 2009 - 10:52
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Amorgianos-Yapanta επιτρέψτε μου να μεταφέρω την όποια εμπειρία μου σε "Νέο θέμα".... :arrow:

24 Φεβ 2009 - 19:42
Προφίλ WWW
Μέλος

Εγγραφη: 04 Μαρ 2009 - 10:19
Δημοσ.: 13
Απάντηση με παράθεση
Υπαρχει σχεδον καθε ειδος ξυλειας
Καρυδια μαονι λεμονια φλαμουρι και κομενα σε σανιδες μηκους 1 μετρου πλατους απο 1mm εως και 1.2cm και
παχους απο 0,5 εως και 1,2cm.
Ειδικοτερα η διασταση για πετσομα και καταστρωμα ειναι παχους 2 χιλιοστων συνηθως
και υπαρχει σε ολα τα ειδη ξυλων. Εγω παραγγελνω συχνα και οποιος θελει να μου στειλει μηνυμα
να του δωσω το τηλεφωνο του καταστηματος που τα αγοραζω.

09 Μαρ 2009 - 16:05
Προφίλ
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Εκτος απο το κοντρα πλακε πολυ καλο για σκελετο ειναι και το mdf.
Δεν ξερω αν το εχει δοκιμασει κανεις αλλα ειναι πολυ καλο.
Το πλεον ακαταλληλο ομως ειναι το μπαλτσα

09 Μαρ 2009 - 20:13
Προφίλ
Διαχειριστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 13:13
Δημοσ.: 229
Απάντηση με παράθεση

09 Μαρ 2009 - 22:03
Προφίλ
Μέλος

Απάντηση με παράθεση

10 Μαρ 2009 - 08:32
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
...πάλι στον ίδιον πέσαμε; :( και ήλπιζα οτι θα υπάρχει κι άλλος.
Τελικά είναι ένας και μοναδικός.
Γειά σου βρε Ιωνα!!!! :) Να είσαι πάντα καλά και η τρέλλα σου να μας στηρίζει :D

10 Μαρ 2009 - 16:18
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 03 Οκτ 2009 - 15:12
Δημοσ.: 30
Τοποθεσια: Θεσσαλονικη
Απάντηση με παράθεση
Θα ηθελα να ρωτησω εαν γνωριζετε καποιο καταστημα απο Θεσσαλονικη που να μπορω να προμηθευτω ξυλα για μοντελισμο ...
Επισης για αρχη τι ειδους ξυλα προτεινετε σε εναν αρχαριο και σε τι διαστασεις (για την κατασκευη μιας βαρκουλας ας πουμε...).
ευχαριστω.

03 Οκτ 2009 - 15:54
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γιώργο ρίξε μία ματιά εδώ: http://www.wargamer.gr/sp_shops.htm#1
Δεν ξέρω τι θα μπορέσεις να βρείς...ελπίζω κάποιος φίλος να έχει καλύτερες πληροφορίες.
Για την ξυλεία που ρωτάς...υπάρχουν προϋποθέσεις:
Χώρος-εργαλεία που διαθέτεις---εμπειρία---κλίμακα που θα δουλέψεις....
Έχεις εργαλεία για να μορφοποιήσεις ακατέργαστη ξυλεία ή θα αγοράσεις έτοιμη?
Μπορείς να αγοράσεις κόντρα πλακέ θαλάσσης για το σώμα και τους νομείς του μοντέλου(εξαρτώμενα απο την κλίμακα και την τεχνική που θα δουλέψεις).
Για το πέτσωμα η επιλογή είναι θέμα γούστου και χρήματος καθώς υπάρχει κάθε είδους ξυλεία...
Εγώ για αρχή θα σου πρότεινα κόντρα πλακέ θαλάσσης (Κ/Π) και ξύλο οξιάς, γιατί και τα δύο είναι εύκολο να τα βρείς και όχι ακριβά.
Οι διαστάσεις του Κ/Π μπορεί να είναι 4-6-8 mm και το πάχος του πετσώματος (μιάς στρώσης) απο 1,5-2,5 mm αλλά επαναλαμβάνω είναι θέμα κλίμακας και τεχνικής.
Τλ

04 Οκτ 2009 - 09:51
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση

04 Οκτ 2009 - 13:19
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γιώργο για τον χώρο... και το πόσο ελεύθερος θα είσαι για να τον αναστατώνεις με πριονίδια....τον λόγο έχει (αν υπάρχει) η γυναίκα σου. ;)
Τώρα για την κλίμακα... ακόμα και ένα "βαρκάκι" μπορεί να μην χωράει, οπότε ξεκινάς απο το πόσο μεγάλο θέλεις το μοντέλο -μπορείς να το δουλέψεις και μετά το ανάγεις σε κλίμακα με το πραγματικό...
Σε επιπλοποιό μπορεί να μην βρείς αυτό που θέλεις αλλά σε ξυλουργό (που αναλαμβάνει γενικά ξυλουργικές εργασίες) θα βρείς.
Αφού καταλήξεις με την κλίμακα καλό είναι (αν δεν έχεις την εμπειρία) να σχεδιάσεις σε ένα χαρτί το σώμα και τους νομείς του σκαριού για να έχεις εικόνα της ποσότητας-διαστάσεις της ξυλείας (κόντρα πλακέ) που θα χρειαστείς...
Για το πέτσωμα (οξιά) ή θα του ζητήσεις να σου κόψει πιχάκι-α 60Χ5Χ0.7 cm από όπου στην συνέχεια εσύ θα βγάλεις μαδεράκια 60Χ0.2Χ0.7 cm ή θα του ζητήσεις να σου τα κόψει αυτός.Συνήθως για γάστρα και "κλειστό" κατάστρωμα κοντά στα 50 τεμ.
Το κόστος για τα παραπάνω (με το κόψιμο των μαδεριών) θα φτάσει τα 15-20 € αλλά ποτέ δεν ξέρεις... :?: ;)
Τλ

04 Οκτ 2009 - 22:20
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση

05 Οκτ 2009 - 12:22
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γιώργο ξεκινάς δυνατά...αλλά πρόσεξε μην παρασυρθείς απο το "πάθος του πρωτάρη" :D
Λοιπόν η ξυλεία που αναφέρεις και σε ότι αφορά το Κ/Π νομίζω ότι θα σου φτάσει μόνο για το σώμα και μερικούς νομείς της γάστρας μιλώντας για μοντέλο γύρω στα 50cm μήκος.
Ομοίως και το πηχάκι 100Χ5Χ10 θα σου δώσει όπως (και αν το υπολογίζω σωστα) (4Χ50Χ2,5Χ2,5) περίπου 40 μαδεράκια των 2χιλ. (μη υπολογιζομένων λαθών...)
Το mdf δεν νομίζω να βοηθήσει κάπου....
Για αρχή θα χρειαστείς ένα πριονάκι χειρός ή κάποιο ηλεκτρικό μοντελιστικό πριόνι αν σκέπτεσαι να "βγάλεις" τα μαδεράκια μόνος σου...
Αφού ετοιμάσειςτην ξυλεία για μοντάρισμα θα μιλάμε για τα επιπλέον εργαλεία-υλικά....
Θα χρειαστείς ένα σχέδιο μοντέλου βάρκας για να έχεις-καθορίσεις την κλίμακα και το οποίο θα ακολουθήσεις στο κόψιμο της ξυλείας....
Την κλίμακα την καθορίζουμε σε σχέση με το πραγματικό σκαρί...και άν λοιπόν το πραγματικό σκαρί έχει 15 m. μήκος το αντίστοιχο μοντέλο μας των 0,50 cm θα είναι 1:30 (30Χ0,50=15). Το ίδιο κάνουμε και για τις άλλες διαστάσεις του όταν το καταγράφουμε σε σχέδιο.
Τα έτοιμα σχέδια συνήθως καθορίζουν την κλίμακα αλλά αν χρειαστεί να την αλλάξεις δουλεύεις με την "απλή μέθοδο των τριών"...
Αν όπως σου πρότεινα λόγω χώρου δουλέψεις ανάποδα τότε θα μικρίνεις την κλίμακα απο το σχέδιο και βέβαια και σε ότι άλλο περιέχει το σχέδιο (π.χ.κουπιά-τιμόνι)
Τλ

05 Οκτ 2009 - 19:59
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Θαναση καταρχην σε ευχαριστω για την αμεσοτητα των απαντησεων σου αλλα και για το ενδιαφερων σου ... πραγματικα με βοηθας πολυ ;)
Αυριο θα παραγγειλω αυτο http://www.etools.gr/mikroergaleia/pros ... hma-5.html για να μπορεσω να κοψω τα μαδερακια ... τα MDF θα τα δωσω δρομο :lol: , για τα πηχακια της οξιας , ξεχασα να σου πω οτι ειναι 3 του 1 1/2 m , οποτε δεν θα αντιμετωπισω προβλημα ... αλλα και παλι εαν δεν φτασουν θα παω στον φιλο μου τον επιπλοποιο να παρω και αλλα και οτι αλλο χρειαστω ;) ... μηπως θα χρειαστω κατι αλλο ? αυτο http://www.etools.gr/mikroergaleia/pros ... hma-5.html πιστευεις θα βοηθησει ?
Πρωτα ομως θα πρεπει να βρω ενα σχεδιο (μια βαρκουλα) εχεις κατι υποψην σου ? Ειδα αυτο http://www.woodenship.gr/VARKOULA/album/index.html (βαρκουλα - παπαδια) πιστευω ειναι καλο για αρχαριο , εκτος εαν εχεις να προτεινεις κατι αλλο ... και παλι σε ευχαριστω ;) ... και συγνωμη εαν γινομαι φορτικος , αλλα εχω τοσα πολλα να ρωτησω που δεν ξερω απο που να αρχισω :lol: :lol:

06 Οκτ 2009 - 00:04
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γιώργο είναι δύσκολο να πάρω θέση στις προτάσεις εργαλείων σου...
Η επιλογή έχω ξαναγράψει είναι θέμα μερικών παραγόντων: χώρου-οικονομικών δυνατοτήτων-ίσως τεχνικής που δουλεύεις-και εμπειρίας....
Θα επισημάνω να προσέξεις της δυνατότητες κάθε εργαλείου για πχ για το πρώτο εξάρτημα στα χαρακτηριστικά του γράφει: "Μετατρέπει το εργαλείο σας DREMEL σ’ ένα δισκοπρίονο ακριβείας για λεπτά, καθαρά και ίσια κοψίματα σε όλα τα ήδη του ξύλου" Δηλαδή καμπύλες δεν μπορεί να κόψει????
Για το δεύτερο εξάρτημα... Μπορείς με αυτό να τρίψεις επιφάνειες με πλάτος μεγαλύτερο του 1,5 cm? βλέπεις με αυτό να μπορείς να τρίψεις την γάστρα στο σχηματισμένο μοντέλο σου...θα έχεις κάνει το βασικό τρίψιμο μαδεράκι by μαδεράκι....και απλά θα κάνεις ένα φινίρισμα με το χέρι?
Το βαρκαλάκι που προτείνεις, για αρχή το βλέπω καλό δεν ξέρω αν ο φίλος Κυριάκος (κατασκευαστής του) έχει τέτοια σχέδια ώστε να σε βοηθήσουν...
Ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.hellenictraditionalboats.gr/boats.htm όπου χαμηλά στην λίστα θα βρείς σχέδια για "Λέμβο"...και τα λέμε πάλι...

06 Οκτ 2009 - 06:59
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Θαναση πηρα σημερα τα εργαλεια ;) περιμενω το φρεζακι αυριο και μολις το παρω ξεκιναω ... ομως χωρις το σχεδιο της βαρκουλας δεν γινετε :cry: ... λες να κανω μια αποπειρα να το ξεκινησω μονος μου ? :?

06 Οκτ 2009 - 23:48
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Πήγες εκεί που σου υπέδειξα http://www.hellenictraditionalboats.gr/boats.htm και στο "Λέμβος" ?

07 Οκτ 2009 - 06:56
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση

07 Οκτ 2009 - 10:46
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γιώργο τα πράγματα είναι απλά....
Σώσε την φωτο του σχεδίου στον υπολογιστή σου...και στην συνέχεια κάνε εκτύπωση.
Δες τι διαστάσεις έχει το σχέδιο της εκτύπωσης...και έστω ότι δίνει την λέμβο με μέγιστο μήκος 10 cm.Σε περίπτωση που εσύ θέλεις το μοντέλο σου να έχει μέγιστο μήκος 50 cm κάνε το εξής...Πάρε το σχέδιο πήγαινε σε ένα κατάστημα που διαθέτει φωτοτυπικό με δυνατότητα μεγένθυνσης και ζήτα να σου κάνουν εκτύπωση Χ5...
Μπορεί το νέο σχέδιο να μην χωρά σε μία σελίδα και να χρειαστεί να συνθέσεις μερικές για να έχεις το τελικό...
Στην συνέχεια ακολουθείς κάθε τμήμα (προσόψεις-κατόψεις) του νέου σχεδίου στα κοψίματα της ξυλείας...
Για την κλίμακα...αν η πραγματική λέμβος είναι 5m και το αρχικό σου σχέδιο (πρώτη εκτύπωση) σου δίνει 10cm τότε το σχέδιο έχει κλίμακα 1:50 (10cmX50cm=500cm=5m).
Και αφού εσύ το μεγενθύνεις Χ5 τότε το νέο σου σχέδιο θα έχει κλίμακα 1:10.
Αυτά για να μπείς στην "φιλοσοφία" της κατασκευής...
Τλ

07 Οκτ 2009 - 14:01
Προφίλ WWW
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Γεια σας και παλι ... θα ηθελα να ρωτησω ποσο χρησιμο σαν εργαλειο - που μαλλον θα ειναι - ειναι η σεγα.
Εριξα μια ματια στο διαδυκτιο και ειδα οτι υπαρχουν πολλων ειδων (αναλογα το βαλαντιο του καθενος βεβαια) ... μηπως θα ηταν προτιμοτερο να ψαξω για ενα πριονακι χειρος ? την ιδια δουλεια δεν κανει ? (με περισσοτερο κοπο βεβαια αλλα δεν με απασχολει ...) Εχω στην κατοχη μου ενα Dremel με αρκετα παρελκομενα, προσφατα αγορασα καποια πραματα που αναφερω σε προηγουμενο post ... θα βοηθησουν αρκετα πιστευω.

23 Οκτ 2009 - 22:36
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Απάντηση στο θέμα   [ 38 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για: