Re: Ιστιοφορία του "ΕΛΠΙΣ"
Αγαπητέ φίλε Ηλία γειά σου και από εμένα και καλώς ήρθες στην παρέα του naftotopos.
Από τη μία μεριά, μάλλον καθυστερημένα σε καλωσορίζω, από την άλλη όμως διαπιστώνω με χαρά οτι έχει ήδη δρομολογηθεί και αναπτυχθεί μία πολύ καλή και επικοινωνία εδώ.
Η περιέργεια Ηλία δεν είναι κακό πράγμα, κάθε άλλο. "Δεν ρωτάς... δεν μαθαίνεις, δε ψάχνεις.. δε βρίσκεις", έτσι λένε στο χωριό μου.
Αν και αντιλαμβάνομαι οτι ο Θανάσης θα σε κατατοπίσει καλυτερα, εγώ θα προσπαθήσω να περάσω τη δική μου αντίληψη στο θέμα που έχεις θέσει.
_Καταρχήν η καλλιτεχνική αποτύπωση της βάρκας "Ελπίς", αν και από μία πρώτη ματιά μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ρεαλιστική, εκτιμώ οτι κάποια πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναφέρεις οτι το μήκος της ήταν από 7 έως 8 μέτρα περίπου. Οι άνθρωποι όμως στον πίνακα προδίδουν ένα σαφές αρκετά μεγαλύτερο μήκος που προσεγγίζει και τα 12 μέτρα θα έλεγα. Αυτό και μόνο το στοιχείο, μπορεί να αποτελεί ασφαλές κριτήριο ώστε να πρέπει σε όλα να βασιστούμε στο τί βλέπουμε στην εικόνα, αλλά στο τί ίσχυε στην πραγματικότητα (εάν υπάρχει σχετική μαρτυρία), ή τί θα μπορούσε να ίσχυε(εκτίμηση ενδεχομένως από υφιστάμενη βιβλιογραφία ή εμπειρία).
Έκανα αυτή την εισαγωγή, όχι γιατί διαπιστώνω οτι το προσεγγίζετε μέχρι τώρα διαφορετικά, αλλά γιατί από τη μία πλευρά επιθυμείς να "πιάσεις" τη λέπτομέρεια, από την άλλη όμως ως μοναδικό δεδομένο έχουμε μία καλλιτεχνική μόνο προσέγγιση της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά και το κατα προσέγγιση μήκος. Φαντάζομαι οτι ο πατέρας σου δεν έχει κατασκευαστικές μνήμες (εικόνες - λεπτομέρειες) από αυτό το σκαρί και συνεπώς νομίζω οτι θα πρέπει να περιοριστείς στο να κατασκευαστεί ένα ρεαλιστικό σκαρί.
_Στο ερώτημά σου εάν υπάρχει κουβέρτα στην πλώρη (φαντάζομαι οτι εννοείς κάτι κλειστό σαν ταμπούκι), προσωπικά πιστεύω οτι θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να έχει. Βλπεποντας όμως τους ανθρώπους (μάλλον εκτός κλίμακας), θα μπορούσε να υπάρχει κουβέρτα και σε όλο το σκάφος.
_Αναφορικά με το μπαστούνι, άποψή μου είναι οτι σίγουρα θα πρέπει να προεκτείνεται και εσωτερικά όπως π.χ και στο τσερνίκι στον παρακάτω σύνδεσμο. Διαφορετική ιστιοφορία, αλλά η στήριξη του μπαστουνιού θεωρώ οτι δεν διαφέρει.
Δεν τοποθετούμαι σε όλα όσα ζήτησες, αλλά λόγω χρόνου αυτά για την ώρα.
Εύχομαι καλή συνέχεια!
Γιάννης