Απάντηση στο θέμα  [ 6 δημοσιεύσεις ] 
Καλώς σας βρήκα. 
Συγγραφέας Μήνυμα
Μέλος

Εγγραφη: 09 Φεβ 2021 - 17:13
Δημοσ.: 3
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Καλώς σας βρήκα.
Σαν νέο μέλος σας χαιρετώ όλους και συγχαρητήρια για την πανέμορφη σελίδα σας.
Με λένε Μανώλη. Σας γράφω από την όμορφη Σκύρο. Εκτός από το επάγγελμα μου ασχολούμαι από μικρός με τον στατικό μοντελισμό, καθώς και σαν χόμπι με την παραδοσιακή ξυλογλυπτική της Σκύρου όπως και με την ξυλουργική γενικότερα.
Μεγάλος πόθος που με καίει τον τελευταίο καιρό είναι να κάνω μια στροφή στην τέχνη ας το πούμε, και να προσπαθήσω ένα ξύλινο σκάφος..Δύο φορές δοκίμασα δύο φορές απέτυχα παταγωδώς με αποτέλεσμα το δισκοπρίονο και την κορδέλα. :D
Την πρώτη φορά δοκίμασα να σχεδιάσω κάτι στο μολύβι τρομάρα μου, ενώ την δεύτερη φορά δοκίμασα ένα τρεχαντήρι ας το πω έτσι με σχέδιο, γεωμετρία, μιλιμετρέ υπολογισμούς κτλ..αλλά πάλι αποτυχία.. Μια χαρά μέχρι όλη την καρίνα-κοράκι.. Μόλις μπήκαν οι πρώτοι νομείς όμως άρχισαν τα ζόρια.. και καταλαβαίνετε.
Αν και ανήκω στην τέχνη κατάλαβα πλέον ότι κάτι πρέπει να διαβάσω, ή κάποιος πρέπει να μου δείξει αυτό που δεν γνωρίζω..
Έχω ήδη εκτυπώσει άρθρα από εσάς. Θέλω πολύ να μάθω τι λείπει.
Τι μπορείτε να μου προτείνετε?

09 Φεβ 2021 - 17:32
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 22:24
Δημοσ.: 631
Τοποθεσια: Βόλος
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Καλώς σας βρήκα.
Μανώλη καλώς ήλθες και σ' ευχαριστούμε για το σχόλιο.
Έχω έλθει στην Σκύρο δύο φορές και ο χαρακτηρισμός σου "όμορφη" είναι μετριόφροσύνη...
Είναι πολύ όμορφη για όσους μπορούν να το δούν!
Στο θέμα μας...Για να βοηθήσουμε θα πρέπει να μας πείς που συγκεκριμένα συναντάς πρόβλημα με την τους νομεί.Δεν κατάλαβα αν αναφέρεσαι στην σχεδίαση ή στην τοποθέτηση αλλά και ποιά τεχνική χρησιμοποιείς.
Αν αναφέρεσαι στην σχεδίαση, δεν ξέρω αν γνωρίζεις πως απο την σελίδα μας διατίθενται δωρεάν σχέδια Τρεχαντηριών...
http://www.naftotopos.gr/index.php?opti ... 47&lang=el

Αναμένουμε..
Thx

09 Φεβ 2021 - 18:28
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Καλώς σας βρήκα.
Θανάση σ' ευχαριστώ.
Δεν ξέρω αν απάντησα σωστά πριν γι αυτό ξαναγράφω. Βασικά θέλω να κατανοήσω το πως θα συλλάβω σωστά την σχεδίαση ενός σκάφους από το πουθενά που λέμε και να τοποθετηθεί σωστά πάνω στο χαρτί σε περίπτωση που δεν έχεις σχέδια. Η τοποθέτηση των νομέων δεν θα μου είναι πρόβλημα, γιατί το έχω ξαναδοκιμάσει. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη τεχνική που κάνω για να σου πω. Προφανώς αντιμετωπίζω βασικά λάθη τεχνικής σχεδίου και τώρα που είδα τα σχέδια που μου έδειξες κατάλαβα τι έχει γίνει. Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη προσπάθεια θα τα καταφέρω.
''Αυτά τα σχέδια σε Α4 δίνουν σκάφος 65cm''?
Αν εκτυπωθούν σε Α3 βγαίνει 120cm?

09 Φεβ 2021 - 20:12
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Μανώλη η περιγραφή για την απλή σχεδίαση ενός μοντέλου, απαιτεί πολλά κείμενα-σκίτσα και χωρίς απορίες... 8-)
Για αρχή ξεκίνα με τα ήδη υπάρχοντα σχέδια και προχωράς με δικά σου αργότερα.

Σε αυτά λοιπόν που διαθέτει ο naftotopos, το μήκος κάθε μοντέλου
αναγράφεται σε κάθε σχέδιο..
Το σχέδιο στην 1:30 δίνει μοντέλο 39.98 cm και το 1:20 δίνει μοντέλο 65 cm.
Δέν μπορώ να σου πω τι θα προκύψει με αλλαγή σελίδα (μεγένθυνση).
Θα σου πρότεινα πρώτα να πειραματισθείς και να λάβεις υπόψη σου την επισήμανση εκτύπωσης που επίσης διατίθεται με τα σχέδια.
Καλή επιτυχία.
Thx

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ
ΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 13 μ
Κλίμακα 1:20
Οδηγία για σωστή εκτύπωση: Κατά την εκτύπωση των σχεδίων της
πρύμνης, της πλώρης και των ποδοσταμάτων, θα πρέπει να
επιβεβαιωθεί ότι το πεδίο Page Scaling έχει τιμή “None” , έτσι
ώστε αυτά να τυπωθούν με τις σωστές διαστάσεις (Έλεγχος: στα
τυπωμένα σχέδια οι αποστάσεις των κατακόρυφων καφέ γραμμών θα
πρέπει να είναι 40 mm)

10 Φεβ 2021 - 14:05
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Έχω ήδη εκτυπώσει τα σχέδια και με την πρώτη ευκαιρία θα ξεκινήσω.
Κάτι τελευταίο. Ποιο ξύλο είναι πιο όμορφο για πέτσωμα, και ποιο για νομείς? (ελπίζω όχι το σουηδικό).;Έχω διαθέσιμη οξιά, καρυδιά, πεύκο, ιρόκο. Έχω ήδη φτιάξει πολλά ταβλάκια σε πλάτος του πόντου από πεύκο Σκύρου(διάσημο για τη ναυπηγική του) με πάχος 2mm
αλλά δεν τα έβγαλα μακριά παρά 40cm με το σκεπτικό να ματίζω όπου γίνεται χωρίς να το χαλάω, και απλά θα προσθέτω.
Τα ξύλα αυτά δουλεύονται πολύ όμορφα και χωρίς βρέξιμο. Είναι καλή διάσταση το 1cm πλάτος x 0,2mm πάχος η πρέπει να τα κόψω 0,5x0,2?

10 Φεβ 2021 - 14:41
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Μανώλη το "όμορφο" είναι υποκειμενικό. ;)
Το "ομορφο" στο ερώτημα σου, ίσως θα πρέπει να αφορά την ευκολία που έχει ένα ξύλο, να υποστεί καταπονήσεις στις απαιτήσεις μιάς γάστρας...
Πρίν όμως επιλέξεις θα πρέπει να έχεις καταλήξει με ποιά τεχνική θα δουλέψεις κι αν θα χρωματίσεις το μοντέλο σου.
Αν θα προχωρίσεις με ολόσωμους νομείς, τότε θα πρέπει να σκεφτείς πως όποιο ξύλο χρησιμοποιήσεις για νομείς, αυτό δεν θα φαίνεται...αλλά κι αυτό δεν πειράζει αν δεν έχεις πρόβλημα ποσότητας ή αυτή είναι η επιθυμία σου.
Αν επιλέξεις πέτσωμα σε νομείς (κανονικούς) τότε θα πρέπει το ξύλο να είναι ένα σκληρό που θα κρατά το σχήμα του και θα δείχνει όμορφο...όπου θα φαίνεται.
Σε ό,τι αφορά το πέτσωμα δεν είναι άσχημα τα 40cm αφοού θα τα ενώνεις και διευκρινίζω, όχι όλα μετά τα 40 cm.
Αν πρόκειται να βάψεις το μοντέλο τότε κι εδώ ισχύουν τα προηγούμενα, αλλά αν το αφήσεις άβαφο, τότε κι αφού προσέξεις το πέτσωμα να είναι κατά το δυνατόν κοντά στο πραγματικό, μπορείς να κάνεις συνδιασμούς ξύλου-χρώματος.
Διαφορετικό ξύλο η καρίνα-ποδοστάματα απο το ξύλο των ζωναριών κουρζέτου-κουπαστής κ.λπ.
Για τις διαστάσεις (προφανώς αναφέρεσαι στα μαδεράκια πετσώματος), είναι θέμα κλίμακας και θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις την αναγωγή, ως σαν να επρόκειτο για πραγματικές διαστάσεις μαδεριού...
"Κάτι τελευταίο" ελπίζω πως όχι... ;) Απλά την επόμενη φορά γράψε στην αντίστοιχη κατηγορία του forum.
Thx

10 Φεβ 2021 - 18:56
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Απάντηση στο θέμα   [ 6 δημοσιεύσεις ] 

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση