Κατασκευή εργάτη ανάσυρσης διχτύων

Η τεχνική αυτή αφορά στην κατασκευή του εργάτη για την ανάσυρση των αλιευτικών διχτύων, όπου ευρέως χρησιμοποιούνται στα περισσότερα μικρά έως και μεσαία σύγχρονα αλιευτικά σκάφη. 

Αρχικά, για την κατασκευή μας θα χρειαστεί να προμηθευτούμε από κάποιο μοντελιστικό κατάστημα ένα φύλλο πολυστερίνης πάχους 0,5mm, από το οποίο κόβουμε δυο κύκλους διαμέτρου 2,4cm με έναν διαβήτη-κόφτη της OLFA. Τον ένα κύκλο τον κόβουμε και εσωτερικά ώστε κολλώντας τους μεταξύ τους να αναπαραστήσουμε το σκαλοπάτι.

alt

alt

 

Με μήκος πλαστικού ημικυκλικής διατομής πάχους 2mm τυλίγουμε περιμετρικά τον κύκλο. Tα πλαστικά αυτά τα βρίσκουμε σε μοντελιστικά καταστήματα σε διάφορες διαστάσεις και διατομές, όπως σωληνακια, rod, strip, ημικυκλικα, L, διπλο Τ, τετραγωνα, κ.τ.λ. Ειναι πολύ εύκολα στη χρήση και πραγματικά σου λύνουν τα χέρια. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για την απέναντι πλευρά.

alt

 

Μετά χρησιμοποιώντας πλαστικό σωλήνα διαμέτρου 12mm (αυτούς που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι για οδηγούς καλωδίων) φτιάχνουμε το εσωτερικό τύμπανο. Ακολούθως παίρνουμε ένα μήκος πλαστικού κυκλικής διατομής (1,5-2mm) και περνώντας τα κέντρα των κύκλων φτιάχνουμε τον άξονα του τυμπάνου. Όλη αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όσα τύμπανα θέλουμε να φτιάξουμε.

alt

 

Σειρά τώρα έχει να φτιάξουμε την κατασκευή στήριξής τους η οποία γίνεται από πλαστικό σωληνάκι 4mm. Κόβουμε ανάλογα μήκη όπως φαίνεται στην φώτο και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Ακολούθως τρυπάμε στα σημεία που έχουμε επιλέξει ώστε να περάσουν οι άξονες των τυμπάνων.

alt

alt

 

Τώρα πρέπει να εμπλουτίσουμε την κατασκευή με τα διάφορα υδραυλικά που δίνουν την κίνηση. Αυτά φτιάχνονται από διάφορα πάχη πλαστικού συμβουλευόμενοι πάντα φωτογραφίες από πραγματικά. Τις σωληνώσεις των υδραυλικών τις φτιάχνουμε από καλαι η χαλκοσυρμα. Τελειώνουμε την κατασκευή μας βάζοντας ανάλογα. Όλη αυτή η κατασκευή θα μπορούσε να γινη και από φύλλα και σωληνάκια χαλκού η μπρούντζου με πιο αληθοφανή αποτελέσματα.

O μοχλός είναι φτιαγμένος από χαλκοσυρμα. Για να αναπαραστήσουμε το πόμολο κάνουμε το εξής. Αφού δώσουμε το σχήμα που θέλουμε βουτάμε την μια άκρη σε εποξική κόλλα και αφού το βγάλουμε το κρατάμε ανάποδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κόλλα. Εναλλακτική λύση είναι μεγάλη καρφίτσα με χάντρα.

alt