Αναπαράσταση μεντεσέδων

Για αρκετούς μοντελιστές οι μεντεσέδες είναι μια λεπτομέρεια που «προσθέτει» στο γενικό σύνολο του μοντέλου αλλά οι «λειτουργικοί» μεντεσέδες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια στην κατασκευή τους.

Επάνω σε ένα μοντέλο όμως θα υπάρχουν και οι «μη λειτουργικοί» σε κλειστές πόρτες, σε ανοικτές αλλά σε σταθερή θέση ή σε κιβώτια. Επάνω σε ένα μοντέλο όμως θα υπάρχουν και οι «μη λειτουργικοί» σε κλειστές πόρτες, σε ανοικτές αλλά σε σταθερή θέση ή σε κιβώτια. Παρακάτω περιγράφεται η κατασκευή μη λειτουργικών μεντεσέδων.

1. Από ένα κομμάτι λεπτό και μαλακό μέταλλο (π.χ. φύλλο χαλκού) κόβουμε μικρότερα ίδια κομμάτια και στον μισό αριθμό των μεντεσέδων που χρειαζόμαστε (πχ αν για μια πόρτα χρειαζόμαστε 4 θα κόψουμε 2) . Προσέχουμε οι διαστάσεις κάθε κομματιού να είναι ίσες προς το διπλάσιο μέγεθος κάθε μεντεσέ. (βλ. παρακάτω φωτογραφία).


3. Τοποθετούμε μια καρφίτσα στην μέση και επάνω από το άκοπο τμήμα του κομματιού και στην συνέχεια διπλώνουμε τις διαγώνια δημιουργημένες λωρίδες πάνω και γύρω από την καρφίτσα. 2. Σε κάθε κομμάτι, κάνουμε δύο τομές στην μέση από κάθε άκρο του και τις σταματάμε περίπου 2 χιλ πριν συναντηθούν.

4. Στην συνέχεια αφαιρούμε την καρφίτσα και είτε δημιουργούμε με τα άκρα την γωνία που θέλουμε να φαίνεται ανοιχτή η πόρτα-καπάκι είτε τα διπλώνουμε προς την ίδια κατεύθυνση αν θέλουμε να φαίνονται οι μεντεσέδες αλλά σε κλειστή πόρτα-καπάκι.

Η προσαρμογή πάνω στην πόρτα-καπάκι και στην τελική θέση, γίνεται ανάμεσα σε δύο λεπτά φύλλα ξύλου με ισχυρή κόλλα.

Καλή επιτυχία!!!