Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας με πλέξη. (1η προσέγγιση)

Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο-τεχνική που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.

Η παρούσα τεχνική αποτελεί μία κατασκευαστική προέγγιση με ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μία πραγματική στρωμάτσα, την οποία και θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε.

alt

Στρωμάτσα πλεκτή

Η κλίμακα που κατασκευάζουμε τη στρωμάτσα μας, είναι η 1:30.

Τα υλικά που κατά βάση θα χρειαστούμε είναι :

  1. Ένα κυλινδρικό ξυλάκι μήκους 2-2,5 cm και διαμέτρου μέχρι 6-7mm
  2. Μία βελόνα κατά προτίμηση μεγαλύτερης διαμέτρου από το νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε (*)
  3. Έναν μεταλλικό κρίκο διαμέτρου 4 mm (όσο η διάμετρος δύο οδοντογλυφίδων)
  4. Νήμα της αρεσκείας μας πάχους έως 2 mm και μήκους περίπου 50 cm για την αρχή (**)

alt

 

Κατασκευή

Ανοίγουμε στον διαμήκη άξονα στο κυλινδρικό ξυλάκι μία τρύπα διαμέτρου ικανής ώστε να περνά το νήμα μας τουλάχιστον 4 φορές.

Από αυτήν την τρύπα περνάμε το νήμα μας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία θηλιά σε κάθε άκρο της. Στο άκρο του ξύλου με το περισσότερο μήκος νήματος, σφηνώνουμε στην τρύπα μια οδοντογλυφίδα.

Στην συνέχεια περνάμε από το νήμα τον μεταλλικό κρίκο και φροντίζουμε να καταλήξει επάνω στο άκρο του ξύλου έχοντας περιλάβει στο εσωτερικό του και την οδοντογλυφίδα με την θηλιά.

alt

 

Ακολουθώντας το σχέδιο και έχοντας την βελόνα περασμένη στο άκρο του μεγαλύτερου νήματος, αρχίζουμε να κάνουμε «ημίδεσμους», περνώντας κάθε φορά μέσα από τον μεταλλικό κρίκο και από το επάνω μέρος.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν κάνουμε σφιχτούς κόμπους (ημίδεσμους)

alt

 

 

Συνεχίζουμε να δημιουργούμε ημίδεσμους μέχρι να γεμίσουμε τον κρίκο και να ολοκληρώσουμε την πρώτη σειρά.

alt alt

 

Στην συνέχεια, φτάνοντας στον πρώτο ημίδεσμο απ’ όπου ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε να δημιουργούμε ημίδεσμους περνώντας το νήμα μέσα από τους προηγούμενους και όπως το σχέδιο.

(*) Η βελόνα είναι χρήσιμο να είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από το νήμα, διαφορετικά το νήμα μας θα περνά σφιχτά μέσα από τους ημίδεσμους μετά την πρώτη σειρά, με αποτέλεσμα αυτό να στρίβει και να δημιουργεί κόμπους.
(**) Εάν το μήκος του νήματος πρόκειται εξαντληθεί πρίν φτάσουμε στην βάση του ξύλου, τότε κρύβουμε το ελάχιστο που έχει μείνει κάτω από την πλέξη και ξεκινάμε το νέο νήμα δύο τρείς ημίδεσμους πρίν το σημείο που θα εμφανιστεί και συνεχίζουμε την πλέξη.
Μπορούμε και ν’ ασφαλίσουμε τα άκρα (παλαιό και νέο με λίγη κόλλα).

alt

 

Συνεχίζοντας τους ημίδεσμους καλύπτουμε όλο τον κορμό του ξύλου και αφού φτάσουμε στην βάση του, αρχίζουμε να δημιουργούμε ημίδεσμους περνώντας το νήμα σε κάθε δεύτερο προηγούμενο ημίδεσμο για να συγκλίνει το πλέγμα προς το κέντρο της βάσης του κυλίνδρου.

Όταν ολοκληρωθεί και η κάλυψη της βάσης τότε αφαιρούμε την βελόνα και το άκρο του νήματος το περνάμε μέσα από την θηλιά. Τραβώντας την θηλιά της άλλης πλευράς το νήμα τραβιέται και κρύβεται μέσα στην τρύπα του ξύλου…και ότι περισσεύει το κόβουμε.

alt

 

Αντίστοιχα τραβώντας το μικρό άκρο του νήματος (αυτού που παρέμεινε αρχικά όταν δημιουργήσαμε την θηλιά), μικραίνουμε πάλι την θηλιά από την πλευρά του μεταλλικού κρίκου, η οποία θα είναι και η θηλιά πρόσδεσης της στρωμάτσας.

Το τμήμα του νήματος που απομένει κόβεται και ασφαλίζεται με ισχυρή κόλλα.

 

alt

 

Προσθέτοντας ένα μικρού μήκους νήμα, η στρωμάτσα μας είναι έτοιμη να διακοσμήσει το μοντέλο μας.

Καλή επιτυχία!