Κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας χωρίς πλέξη. (2η προσέγγιση)

Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί σε προηγούμενές μας τεχνικές, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.

 

Για το λόγο αυτό, η παρούσα τεχνική αποτελεί μία εναλλακτική απλουστευμένη και γρήγορη κατασκευαστικά μοντελιστική προσέγγιση.

 

Στρωμάτσα απλή χωρίς πλέξη (2η προσέγγιση)

Η κλίμακα που κατασκευάζουμε τη στρωμάτσα μας, είναι η 1:30.

Τα υλικά που κατά βάση θα χρειαστούμε είναι :

  1. Έναν κυλινδρικό ξυλάκι μήκους 2-2,5 cm και διαμέτρου μέχρι 5-6 mm στο οποίο θα ανοίξουμε μια τρύπα κατά το μήκους του και διαμέτρου περίπου διπλάσιας του νήματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Στο κυλινδρικό ξυλάκι με χονδρό γυαλόχαρτο θα αμβλύνουμε τα άκρα. και το ένα από αυτά μέχρι την περίμετρο της τρύπας που έχουμε κάνει.
  2. Νήμα της αρεσκείας μας πάχους έως 2 mm και μήκους περίπου 30 cm

 

alt

 

Κατασκευή

Παίρνουμε το κυλινδρικό ξυλάκι και αφού διπλώσουμε το νήμα στο ένα άκρο του το περνάμε μέσα από την τρύπα ώστε να δημιουργήσουμε στο λεπτότερο άκρο του ξύλου, μια θηλιά. Αυτή η θηλιά θα αποτελέσει το σημείο πρόσδεσης της στρωμάτσας γι’ αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.

Αφού δημιουργήσουμε την θηλιά, με κόλλα ασφαλίζουμε το νήμα και στο άκρο της θηλιάς και κόβουμε το μικρό άκρο του νήματος από το άλλο άκρο του ξύλου. Στην συνέχεια. σφηνώνουμε μια οδοντογλυφίδα στο άκρο με το νήμα που παραμένει και αρχίζουμε να γυρίζουμε το νήμα γύρω από την οδοντογλυφίδα, δημιουργώντας σπείρες τις οποίες κατά διαστήματα ασφαλίζουμε με κόλλα. Συνεχίζοντας έτσι καλύπτουμε όλο το ξυλάκι και φτάνοντας στο άκρο με την θηλιά κολλάμε και κόβουμε το νήμα που περισσεύει.

alt

 

Προσθέτοντας ένα μικρού μήκους νήμα, η στρωμάτσα μας είναι έτοιμη να διακοσμήσει το μοντέλο μας.

alt