Κατασκευή ιστίων

Παρακάτω περιγράψω μία μέθοδο κατασκευής πανιών που επιλέγω να ακολουθώ στα μοντέλα μου. Υπάρχουν σίγουρα και καλύτερες, αλλά κατέληξα σε αυτή μετά από πολύ ράψιμο στο χέρι αλλά και αρκετούς άλλους πειραματισμούς.

Ξεκινώντας, σχεδιάζω και ελέγχω (τοποθετώντας πρόχειρα) με σχηματοποιημένα κομμάτια χαρτονιού όλα τα πανιά του μοντέλου. Υπολογίζω τις διαστάσεις τους λαμβάνοντας υπόψη, ότι όταν θα κατασκευασθούν και αναρτηθούν, θα υπάρχει πρόσθετο το γραντί (σχοινί γύρω απο το πανί) ή και οι κρίκοι ανάρτησης (για φλόκους και βελαστράλια) που θα δώσουν ένα επιπλέον μέγεθος (1-3χιλ). Στην συνέχεια κόβω τα πανιά σε ύφασμα (σεντόνι βαμβακερό). 

 

Σε ένα άλλο κομμάτι απο το ίδιο ύφασμα έχω απλώσει με πινέλο ένα μίγμα κόλλας με νερό (1/3), οπότε αφού στεγνώσει μου δίνει μία επιφάνεια κολλαρισμένη, απο την οποία με ξυράφι κόβω λωρίδες πλάτους όσο τα φύλλα του πανιού και μισόφυλλα. Διπλώνω στην μέση (κατά την μεγάλη τους διάσταση) τις λωρίδες που έχουν πλάτος αυτό των φύλλων, και τις κολλάω περιβάλλοντας την περίμετρο κάθε πανιού. Με αυτό τον τρόπο, έχω εμφάνιση ενίσχυσης πλάτους μισού φύλλου ανά πλευρά. Επίσης σε αυτήν τη φάση της κατασκευής, κολλάω τμήματα κολλαρισμένου υφάσματος όπου χρειάζονται, σε απόδοση των ενισχύσεων που βλέπουμε και στα πραγματικά.

 

Τώρα τα πανιά είναι έτοιμα αλλά χωρίς το γραντί.

Για να προσθέσω το γραντί, παίρνω σχοινάκι-νήμα ανάλογης κλίμακας και αρχίζω να το κολλάω στην περίμετρο κάθε πανιού, απλώνοντας την κόλλα με οδοντογλυφίδα. Για να μην ξεφεύγει η κόλλα κάτω απο το πανί, επειδή αυτό δεν μπορεί να παραμένει ακίνητο, κατέληξα στην τεχνική όπου εφαρμόζω μία λωρίδα χαρτοταινίας στην κάτω επιφάνεια. Απλώνω την κόλλα στην περίμετρο του πανιού και την κολλώδη επιφάνεια της ταινίας. Έτσι, κι μετακινηθεί το πανί (ύφασμα) η ταινία μετακινείται μαζί του και προστατεύει το άπλωμα της κόλλας στην κάτω πλευρά του.

Εφαρμόζοντας το γραντί στο πανί κι όπου χρειάζεται σχηματίζω «γάσες» (μόνιμες θηλιές απ' όπου αναρτώνται τα πανιά ή δένονται άλλα σχοινιά) στρέφοντας το γραντί γύρω απο κάποιο καρφάκι και ασφαλίζοντας με κάποιο κόμπο και ca κόλλα. Συνιστώ να εφάρμόζουμε CA κόλλα και σε άλλα σημεία του πανιού στα οποία θεωρούμε ότι ενδεχομένως τα πανιά μας θα υφίστανται τάσεις.

Και αυτό είναι η κατάληξη για ένα από τα πανιά.

 

Οι λωρίδες με πλάτος μισού φύλλου χρησιμοποιούνται ως ενίσχυση στην κατασκευή των "μούδων" (σχοινάκια που δένονται και μειώνουν το ανάπτυγμα του πανιού). Όπως θα διαπιστώσουμε και η κατασκευή των πανιών είναι σημαντικό μερος της κατασκευής ενός μοντέλου και θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με το υπόλοιπο μοντέλο, σε ότι αφορά το επίπεδο λεπτομερειών και την τεχνική. 

Η παραπάνω τεχνική καλύπτει μοντέλα κλίμακας 1:30-1:32, οπότε σε μοντέλα μικρότερης κλίμακας ενδεχομένως η παραπάνω μέθοδος να μην εξυπηρετεί.

 

Καλή συνέχεια