Πρόταση για κατηγοριοποίηση των μοντέλων πλοίων στα Ναυτικά Μουσεία βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων

Με αίσθημα ευθύνης και ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την πορεία και την ποιότητα της ναυτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επιτρέψτε μας (ως μία ομάδα έμπειρων, αλλά και βραβευμένων κατασκευαστών ναυτικών ομοιωμάτων, με σημαντική και πολύχρονη εμπειρία αλλά και ενεργή ερευνητική δράση η οποία εκπροσωπεί τον ιστότοπο "naftotopos.gr"), να καταθέσουμε δημόσια την παρούσα θέση μας αναφορικά με τη διάκριση και την κατηγοριοποίηση των μοντέλων πλοίων που εντάσσονται στις συλλογές των Ναυτικών Μουσείων στη χώρα μας.  Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο ιστότοπος naftotopos.gr, με παρουσία 22 ετών (από το 2004), έχει εξελιχθεί από μια απλή πλατφόρμα κατασκευής ομοιωμάτων πλοίων σε έναν από τους πιο «επιδραστικούς» φορείς διατήρησης της ναυτικής μας παράδοσης.

Είναι προφανές ότι τα Ναυτικά Μουσεία και τα συναφή Ιδρύματα δεν αποτελούν απλώς χώρους έκθεσης, αλλά πυλώνες γνώσης, παιδείας και ιστορικής συνείδησης, διαμορφώνοντας την αντίληψη του κοινού για τη ναυτική μας ιστορία, τη ναυπηγική εξέλιξη και τον ρόλο της θάλασσας στην πορεία του πολιτισμού μας.

Ο εμπλουτισμός των συλλογών των Μουσείων, καθώς και η παρουσίαση ναυτικών μοντέλων σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, οφείλει να πραγματοποιείται ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση, ώστε τα εκθέματα να διαθέτουν βασική ιστορική τεκμηρίωση, να μην παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τη ναυπηγική και ιστορική πραγματικότητα και να χαρακτηρίζονται από επαρκή τεχνική και αισθητική ποιότητα.

Είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί ότι η μικροναυπηγική δεν αποτελεί απλώς μια μορφή ερασιτεχνικής δημιουργίας ή προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Πρόκειται για έναν σύνθετο και απαιτητικό τομέα που συνδυάζει ιστορική έρευνα, ναυπηγική κατανόηση και υψηλού επιπέδου τεχνική δεξιοτεχνία. Ένα αξιόπιστο μοντέλο πλοίου προϋποθέτει μελέτη αρχειακών πηγών, σχεδίων και βιβλιογραφίας, καθώς και ακρίβεια στην αναπαράσταση δομικών και λειτουργικών στοιχείων. Όταν τα εκθέματα δεν αντανακλούν αυτές τις αρχές, υποβαθμίζεται όχι μόνο η αισθητική εμπειρία, αλλά και η ίδια η γνώση που μεταδίδεται.

Η άκριτη αποδοχή δωρεών ομοιωμάτων, η έκθεση συλλογών χωρίς σαφή και αυστηρά κριτήρια, καθώς και η στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών-εκθέσεων με ελλιπή αξιολόγηση, ενδέχεται να εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμους στόχους, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και ποιότητας. Όταν παρουσιάζονται ανακριβείς ή πρόχειρες αναπαραστάσεις, ο επισκέπτης που δεν διαθέτει την απαραίτητη γνώση για να διακρίνει την ακρίβεια από την αυθαιρεσία, παραπληροφορείται.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε τη δημιουργία ενός σαφούς, διαφανούς και επιστημονικά τεκμηριωμένου «συμβουλευτικού πλαισίου» για την αξιολόγηση και παρουσίαση των ναυτικών μοντέλων. Στόχος του θα είναι, μεταξύ άλλων, η κατηγοριοποίηση των εκθεμάτων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η ιστορική τεκμηρίωση, η ναυπηγική πιστότητα και η ποιότητα κατασκευής. Για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αξίας κάθε εκθέματος, θα μπορούσε να προβλέπεται και ειδική σήμανση που να επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται το επίπεδο ακρίβειας και τον χαρακτήρα του μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών αξιολόγησης, με τη συμμετοχή ειδικών από διαφορετικά πεδία—ιστορικών, ναυπηγών και καταξιωμένων μοντελιστών—ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η ποιότητα των επιλογών.

Η παρούσα θέση μας δεν αποσκοπεί στο να αποτελέσει απλώς μια καταγραφή προβληματισμών, αλλά μια σαφή πρόσκληση ευθύνης και δράσης. Η ποιότητα των εκθεμάτων δεν είναι δευτερεύον ζήτημα· αποτελεί μέρος του πυρήνα της αξιοπιστίας και της αποστολής των ναυτικών μουσείων.

Η ναυτική μας κληρονομιά δεν έχει ανάγκη από απλή «έκθεση». Έχει ανάγκη από σωστή αφήγηση. Και αυτή η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.

Με εκτίμηση
Συνυπογράφοντες

  • Παντάκης Ιωάννης Ιδρυτής & Διαχειριστής του ιστοτόπου naftotopos.gr –ναυτομοντελιστής
  • Γιαννίκος Αθανάσιος συνεργάτης και μέλος του ιστοτόπου naftotopos.gr –βραβευμένος ναυτομοντελιστής
  • Κουμαριανός Ευάγγελος μέλος naftotopos.gr -βραβευμένος ναυτομοντελιστής
  • Ράλλης Αριστοτέλης μέλος naftotopos.gr -βραβευμένος ναυτομοντελιστής
  • Μπουζούνης Γεώργιος μέλος naftotopos.gr -βραβευμένος ναυτομοντελιστής-μέλος κριτικής επιτροπής της IPMS Ελλάδος
  • Denis Gaille συνεργάτης naftotopos.gr -βραβευμένος ναυτομοντελιστής- μέλος κριτικής επιτροπής της IPMS Ελλάδος
  • Χρισοβέργης Παναγιώτης συνεργάτης naftotopos.gr -βραβευμένος ναυτομοντελιστής
  • Τσέκας Παύλος Πρόεδρος ΔΣ της IPMS Ελλάδος - μέλος κριτικής επιτροπής της IPMS Ελλάδος
  • Κοντός Δημήτριος Αντιπρόεδρος  ΔΣ της IPMS Ελλάδος- μέλος κριτικής επιτροπής της IPMS Ελλάδος
  • Στρομπούλας Σπυρίδων βραβευμένος ναυτομοντελιστής μέλος κριτικής επιτροπής της IPMS Ελλάδος

Προσέγγιση σ΄ένα θρύλο - Γολέτα «Τερψιχόρη»

 
Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε... 

Στο πλαίσιο της επετείου συμπλήρωσης διακοσίων (200) ετών από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία, ήδη από το 2014 ο αναγνωρισμένος και βραβευμένος ναυτομοντελιστής, Γιώργος Μπουζούνης, μέλος του naftotopos.gr, ξεκίνησε να σκέφτεται την κατασκευή ενός μοντέλου ιστορικού σκάφους, ένα από τα οποία έδρασαν σημαντικά κατά τον Ναυτικό Αγώνα του 1821. Επρόκειτο για τη γολέτα «Τερψιχόρη» των αφών Τομπάζη.

→ Περισσότερα...

Αλησμόνητα Παραδοσιακά Σκαριά

Με την ενότητα αυτή επιχειρείται με ταξινομημένο φωτογραφικό υλικό, η παρουσίαση όλων των παραδοσιακών σκαφών και των ιστιοφοριών τους, που κατασκευάζονταν από καραβομαραγκούς του Ελλαδικού και Μικρασιατικού Ελληνισμού και είχαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ξυλοναυπηγικής μας παράδοσης.

→ Είσοδος στο φωτογραφικό αρχείο...

Book-Kapaniaris

                     
Αγαπητοί φίλοι ο πολιτιστικός φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός-Εκδοτική Δημητριάδος» στο πλαισίου του θεματικού έτους: "Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας" κυκλοφορεί την έκδοση δύο βιβλίων για τη ναυτιλία της Μαγνησίας και σε πολυτελή κασετίνα.
Πρόκειται για ένα ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο "Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» καθώς και της 360 σελίδων έκδοσης με τίτλο "Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» με συγγραφείς τον Αλέξανδρος Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα.

 

                        «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά»
  Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ασχολείται με την ίσως άγνωστη σε πολλούς, ναυτιλία και το εμπόριο στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου το διάστημα 1600-1960. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές, πρωτογενή έρευνα, εικαστικές αποτυπώσεις, φωτογραφίες και άλλα πολύτιμα τεκμήρια σκιαγραφείται η ναυτική και εμπορική ιστορία της περιοχής.
Η έκδοση εκτός από τα ζητήματα της ναυτικής παράδοσης και του εμπορίου ανιχνεύει ψηφίδες της ορθόδοξης παράδοσης, της τοπικής ιστορίας, και της λαογραφίας.

 

                      «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας»
              Φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας

 Πρόκειται για επιτραπέζιο ημερολόγιο για το 2015 όπου με την βοήθεια σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τις περιοχές του Βόλου και του Πηλίου αλλά κι από τη δράση των Εγγλοζονησιωτών, επιχειρεί ένα ταξίδι στο χθές, θυμίζοντας την πλούσια ναυτική παράδοση αυτού του μέρους της Μαγνησίας.

 Ο naftotopos παραβρέθηκε στην παρουσίαση των εκδόσεων τις οποίες και προτείνει ως πολύ αξιόλογη παρακαταθήκη της ναυτικής μας κληρονομιάς.

Περισσότερα στο http://www.magniton-kivotos.gr/ 

 



 

Γιατί «ναυτότοπος»;

Διότι στο «ναυτότοπο» δεν περιοριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον ξυλοναυπηγικό μοντελισμό, αλλά επεκτεινόμαστε και σε θέματα που αφορούν ευρύτερα στην ξυλοναυπηγική μας ιστορία και παράδοση, αυτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο του θαλασσινού μας πολιτισμού. Ζούμε σε έναν τόπο όπου η θαλασσα αποτέλεσε και αποτελεί βασικό συστατικό της επιβίωσής μας. Για αυτό και στο naftotopos, μέσα από την τέχνη του μοντελισμού, αλλά και με τη δύναμη που αντλούμε από το ενδιαφέρον σας όλα αυτά τα χρόνια, υπηρετούμε και προβάλλουμε αυτή την κληρονομιά υπεύθυνα, τεκμηριωμένα και με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

naftotopos

Η σύνδεση του ναυτομοντελισμού με τη διατήρηση της ξυλοναυπηγικής μας παράδοσης. Μία συλλογική προσπάθεια, με στόχο την προβολή αυτού του μεγάλου κεφαλαίου του θαλασσινού πολιτισμού μας, μέσα από το διαδίκτυο.

Search