Κατασκευή άγκυρας «Τεσσαροχάλι» (2)

Όπως η άγκυρα θεωρείται υποχρεωτικός εξοπλισμός στα πραγματικά σκαριά, έτσι ακριβώς θεωρείται και στα μοντέλα. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος ύπαρξής της είναι προφανής, μα όμως τελείως διαφορετικός.

Για την κατασκευή μίας «υπό κλίμακα» άγκυρας, η τεχνική που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας εξασφαλίζει στο τέλος την επιθυμητή αληθοφάνεια για την κλίμακα του μοντέλου μας.

Με την παρούσα τεχνική κατασκευαστική προσέγγιση, η οποία προσεγγίζει (κατα κάποιο τρόπο) την παραδοσιακή κατασκευή, επιδιώκουμε να δώσουμε μία εύκολη και γρήγορη λύση στο θέμα της κατασκευής μίας άγκυρας. Η άγκυρα που θα φτιάξουμε είναι η κλασσική άγκυρα τεσσαροχάλι.

Κατασκευή

Καταρχήν παίρνουμε ένα σύρμα, διατομής κοντά στην κλίμακα του μοντέλου μας, το οποίο το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια κατάλληλου μήκους. Στη συνέχεια, στραβώνουμε τις άκρες στο σχήμα της άγκυρας που θέλουμε.

Εάν το σύρμα είναι χοντρό ή σκληρό όπου μας δυσκολεύει για να το λυγίσουμε, τότε για να λυγίσει ομοιόμορφα και ποιο εύκολα μπορούμε να το ζεστάνουμε με κάποιο καμινέτο ή γκαζάκι (με αρκετή όμως προσοχή).

mtGallery

 

Ακολούθως, παίρνουμε ένα καλώδιο ρεύματος και το γδύνουμε ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα εσωτερικά σύρματα, Στη συνέχεια τα κόβουμε σε ένα μήκος όπου μας εξυπηρετεί για να τα στρίψουμε γύρω από το σώμα της αγκύρας.

Σταθεροποιούμε τα 4 κομμάτια της άγκυρας κάθετα και σταυρωτά και τα συγκρατούμε με τα γυμνά σύρματα σφίγγοντας τα με μια πένσα.

alt

 

Αφού τα συγκρατήσουμε και τα τοποθετήσουμε στην τελική τους θέση, τότε με ένα κολλητήρι κολλάμε τα σύρματα επάνω στο σώμα της άγκυρας. Μετά με λίγο γυμνό σύρμα ή ένα κρίκο, διαμορφώνουμε τη θηλειά που δένει η άγκυρα με την αλυσίδα κι με το κολλητήρι την κολλάμε στο σώμα της άγκυρας.

alt

 

Αφού τελειώσουμε με το κόλλημα, τότε τρίβουμε με κάποιο τριβείο η γυαλόχαρτο τα συρματάκια ώστε να φαίνονται όμορφα σαν δαχτυλίδια. Στη συνέχεια ασταρώνουμε την άγκυρα με κάποιο αστάρι μετάλου.

alt

 

Μετά παίρνουμε ένα φύλο μπρούτζινο και διαμορφώνουμε τις άκρες (τα νύχια) της άγκυρας στο στυλ που θέλουμε και κατόπιν τα κολλάμε επάνω στις άκρες της άγκυρας με το κολλητήρι.

alt

alt

 

Ακολουθεί η τοποθέτηση της αλυσίδας και του σχοινιού και φυσικά η τοποθέτησή της επάνω στο μοντέλο μας.

Η τοποθέτηση, είναι και αυτή μία τελευταία ενέργεια η οποια θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να δείχνει αληθοφανής.

alt

alt

 
 

Είναι το μοντέλο μας τηλεκατευθυνόμενο;  ή μπαίνει στο νερό;

Τότε τα υλικά που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι και τα κατάλληλα. Με σκληρά υλικά η άγκυρα αυτή θα μπορεί να πέφτει και στο νερό ώστε να αγκυροβολούμε το μοντέλο μας όπου χρειάζεται…. Φροντίστε μόνο το μήκος του σχοινιού να είναι αρκετό… smiley

 

 

 

Φωτογραφίες από την κατασκευή