Τσαμαντάλια στις Μούδες

1. Σε ένα έτοιμο πανί μοντέλου (με απεικόνιση των φύλλων με γαζί ή μολύβι) από μία άκρη της μούδας και από το πρώτο φύλλου του πανιού αρχίζουμε με μια βελόνα να περνάμε την κλωστή ή το σπάγκο (κομμάτια του τα οποία θα αποτελέσουν τα τσαμαντάλια) πάνω - κάτω και στην μέση κάθε φύλλου.

image001.jpg

 

2. Όταν τελειώσουμε τη μία πλευρά, γυρίζουμε το πανί και συνεχίζουμε στην άλλη πλευρά γεμίζοντας τώρα τα κενά από το πρώτο πέρασμα χωρίς να κόψουμε την κλωστή.

3. Μετά και την ολοκλήρωση και της δεύτερης πλευράς θα πρέπει να βλέπουμε μία συνεχή κλωστή και από τις δύο πλευρές του πανιού. ΠΡΟΣΟΧΗ οι ραφές των φύλλων όταν έχουν γίνει με μολύβι, πρέπει να συμπίπτουν και στις δυο πλευρές του πανιού για να έχουμε και αντίστοιχη συμμετρία με το μέσον τους.

4. Τώρα με την άκρη μιας οδοντογλυφίδας τοποθετούμε κόλλα σε κάθε τρύπα της βελόνας (θα πρέπει να μην απλώνει επάνω σε όλο το κομμάτι της κλωστής παρά μόνο στα άκρα
της).

 

6. Όταν κόψουμε τα κομμάτια της κλωστή και από τις δύο πλευρές του πανιού πιάνουμε κάθε κομμάτι και με ελαφρό τράβηγμα (χωρίς να το ξεκολλήσουμε) το φέρνουμε σε κάθετη θέση.5. Όταν η κόλλα στεγνώσει αρχίζουμε να κόβουμε την κλωστή αφήνοντας στο σημείο επαφής (τρύπα) άκοπο το κάθε επόμενο κομμάτι κλωστής, στο μέσον κάθε φύλλου και προς την ίδια κατεύθυνση, όπως στην παρακάτω φωτογραφία. 

Ελπίζω το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει.

 

Η διαφορά εδώ με την προηγούμενη διαδικασία είναι ότι οι βελονιές γίνονται πάνω στις  (διπλό)-ραφές και όχι στην μέση κάθε φύλλου του πανιού. Η συνέχεια της διαδικασίας είναι όμοια με την προηγούμενη και το αποτέλεσμα... το εικονιζόμενο.

Στην περίπτωση τώρα που η κλίμακα του μοντέλου μας επιτρέπει την αναπαράσταση της επικάλυψης των φύλλων του πανιού, τότε μπορεί να ακολουθηθεί και η παρακάτω μέθοδος, απεικονίζοντας τα τσαμαντάλια ακριβώς πάνω στις (διπλό)-ραφές.