Κατασκευή μεταλλικού κοτσανέλου

Μερικές φορές η κλίμακα του μοντέλου που δουλεύουμε δεν μας επιτρέπει τη διαμόρφωση κοτσανέλων από ξύλο, οπότε μία εναλλακτική λύση είναι το μέταλλο. Αν όμως πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κοτσανέλων με συγκόλληση μεταλλικών τμημάτων, τότε...

Όταν η κλίμακα του μοντέλου που κατασκευάζουμε το μοντέλο μας δεν μας επιτρέπει τη διαμόρφωση κοτσανέλων από ξύλο, ή μας είναι δύσκολο να καταφύγουμε στη δημιουργία κοτσανέλων με συγκόλληση μεταλλικών τμημάτων, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω τρόπο.

Νομίζω οτι όλοι γνωρίζουμε τα «στριφτάρια» ψαρέματος. Θα χρειαστεί λοιπόν να επιλέξουμε κάποια σε μέγεθος κοντά στην κλίμακα που δουλεύουμε (βλ. παρακάτω φωτογραφία)

 

Αφού κάνουμε την επιλογή μας, αφαιρούμε από τα άκρα τους δύο κρίκους και έτσι έχουμε ένα μεταλλικό πλαίσιο με δύο τρύπες στις άκρες.
Στην συνέχεια με ένα μικρό κόφτη αφαιρούμε ένα από τα δύο άκρα με την τρύπα, αφήνοντας τα επόμενα άκρα του πλαισίου ελεύθερα.

Στο στάδιο αυτό το μεταλλικό αυτό τμήμα χρειάζεται να ζεσταθεί πάνω από την φλόγα ενός αναπτήρα για 5-7 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να μαλακώσει γιατί διαφορετικά στο επόμενο στάδιο κατασκευής θα σπάσει.

 
 
 

 

Μετά το ζέσταμα (δεν χρειάζεται να το δουλέψουμε ζεστό) με ένα πενσάκι ανοίγουμε (στραβώνουμε) τα άκρα του πλαισίου σε οριζόντια θέση, αφήνοντας την τρύπα στη μέση. Επίσης με μία μικρή λίμα διαμορφώνουμε – λειαίνουμε τα άκρα.

 

 

Μετά το βάψιμο και με ένα καρφάκι στην μέση βάζουμε το κοτσανέλο στην τελική του θέση.

Καλή επιτυχία!